Hlavní obsah

Odměna po královské etapě v africké divočině? Čočka s rýží a brokolice

Praha
Aktualizováno

Obhájce vítězství v nejtěžším etapovém závodě horských kol Kristián Hynek je po úvodní etapě Cape Epic společně s parťákem Albanem Lakatou na čtvrté příčce. V Jihoafrické republice museli borci týmu Topeak Ergon společnými silami dvakrát opravovat defekt na stroji rakouského parťáka. "Nabrali jsme ztrátu, která však pro další vývoj není rozhodující," zůstává klidný pětatřicetiletý český borec.

Foto: facebook Kristiána Hynka

Kristián Hynek na trati Cape Epic.

Článek

Máte za sebou nedělní prolog a pondělní královskou etapu s nejvyšším převýšením. Co vám první dva dny závodu ukázaly?

Prolog byl hlavně na rozjetí, jel se v krásném slunečném počasí. Zato v pondělí bylo chladno a celý den pršelo. S Albanem jsme vyhráli horskou prémii při výjezdu na Groenlandberg. Po pětačtyřiceti kilometrech měl však Alban defekt předního kola, který jsme museli opravovat dvakrát, protože po prvním pokusu kolo dál ucházelo. Ke vší smůle podpůrný tým, od něhož bychom si kolo vzali a neztratili, měl stejnou potíž o pár kilometrů dříve, čímž se vše zkomplikovalo. Nakonec jsme v technické zóně kolo stejně vyměnili a následně se dokázali přiblížit čelu závodu přibližně na dvě a půl minuty. V konci jsme ale trošku ztratili.

Potkala vás krize? Nebo jste zvolnili a šetřili síly?

Já měl maličkou krizi hned po defektu, ale postupně jsem se zase rozjel. A v závěru jsme šetřili síly. Nechtěli jsme jít na hranu při vědomí dalších těžkých dnů. Oba se cítíme dobře a jsme připravení rvát se o vítězství.

Představuje ztráta přes čtyři minuty problém směrem k dalšním dnům?

Vůbec ne. Minulý rok jsem s Robertem Mennenem ztrácel po první etapě kvůli defektu přes osm minut. A nakonec jsme závod vyhráli. Zbývá ještě šest etap a trať je ohromně nevyzpytatelná. Nikdo nemá nic jistého, dokud není v cíli.

Jak jste během první etapy stačil ohodnotit výkonnost konkurence?

I z debat s ostatními kluky, kteří Cape Epic absolvovali ve srovnání se mnou více než dvakrát, jsme se shodli, že startovní pole je letos nejvyrovnanější v historii. Minulý rok jsme při prologu ztratili devadesát vteřin a byli třetí. Letos jsme zaostali jen o jednapadesát vteřin, přitom jsme brali sedmou příčku.

Pro české fanoušky je hodně zajímavý váš souboj s Jaroslavem Kulhavým, který startuje s Christopherem Sauserem a vyhráli pondělní etapu. Nahání jejich forma obavy?

Určitě jsou hodně silní. Chris se bude podle mého navíc teprve postupně rozjíždět a nepochybně je hodně odolný psychicky. A co se týče Jardy, ten je mimořádně silný. Zejména v mírnějších kopcích mi přišel hodně rychlý.

Co jste si dopřáli jako odměnu po sto třináct kilometrů dlouhé etapě a 2800 výškových metrech?

Naše skvělá kuchařka připravila čočku s rýží a vajíčky, k tomu jsme měli brokolicový salát s piniovými oříšky a rajčaty.

Reklama

Související témata: