Hlavní obsah

Rogers završil na MS zlatý hattrick v cyklistické časovce

MADRID

Australský cyklista Michael Rogers završil na světových šampionátech silničních cyklistů vítězný hattrick v časovce. Druhý v Madridu skončil domácí José Ivan Gutierrez, který jen o dvanáct setin sekundy připravil o stříbro Fabiana Cancellaru ze Švýcarska. Ondřej Sosenka byl dvanáctý, Jan Hruška dvacátý.

Článek

Pětadvacetiletý Australan začal cestu za třetím titulem za sebou trochu pomaleji, po čtvrtině závodu byl až na pátém místě se ztrátou 18 sekund na vedoucího Brita Wigginse. Dobře si však rozložil síly. Tempo neustále stupňoval, po polovině byl již druhý osm sekund za Gutierrezem a na třetím mezičase na 33. kilometru měl na domácího jezdce již sedmisekundový náskok. Nakonec zvítězil přesvědčivě a stal se prvním jezdcem historie, který vyhrál tři časovky na MS za sebou.

Plánuje velkou party

"Moc lehce jsem se v prvním kole nerozjížděl, ve druhém jsem do toho ale fakt dupal," řekl šťastný vítěz. Hned musel odpovídat na otázky, zda je v jeho moci vyhrát i počtvrté. "Možná. Je mi jenom 25 let a mám před sebou spoustu času. Dnes ale plánuju v noci velkou party na oslavu třetího prvenství," dodal.

Domácí diváci hnali kupředu Gutierreze, ale nakonec se strachovali i o stříbro. Dvojnásobný juniorský mistr světa Cancellara v závěru hodně zrychlil, dostat se před Španěla se ale čtyřiadvacetiletému jezdci nepodařilo.

Hruška vyrazil vstříc jízdě proti chronometru již jako čtvrtý ze 49 startujících. Už na druhém mezičase v polovině závodu však ztrácel překvapivě 22 sekund na Argentince Mediciho. Ani ve druhé polovině nedokázal zrychlit, jeho jízda byla bez jiskry a z první skupiny startujících se před něj dostal ještě Bělorus Kiryjenka.

Sosenka měl krizi

Sosenka začal o poznání rychleji, po deseti kilometrech byl z první poloviny startovního pole nejrychlejší a po odjetí všech jezdců byl třetí za Wigginsem z Británie a Gutierrezem. Ale v dalších kilometrech zpomalil a začal se v pořadí propadat.

Když Španěl Gutierrez zajel o 90 sekund rychleji než Sosenka, bylo jasné, že umístění v elitní desítce se pro českého závodníka stalo nereálné, protože na trati bylo, nebo čekalo na start, prakticky dvacet nejsilnějších jezdců. Nakonec jej ale po nečekaných výpadcích řady dalších favoritů dělila od Top Ten pouhá dvě místa.

Sosenka už před startem tvrdil, že se mu trať příliš nelíbí. "Když jsem si ji projel, tak mi bylo jasné, že není pro tempaře. Samá zatáčka, hodně členitá a to mi nesedí," řekl ČTK Sosenka. Prý si proto nevěřil a dnes jej mrzelo, že nebyl rychlejší alespoň o dvacet sekund. "Bylo to dost našlapané. V závěru jsem ale měl krizi a to mě stálo několik míst. Chtěl jsem být do osmičky, proto jsem zklamaný," dodal Sosenka.

Hruška se pomoci nebrání

Hruška, pro něhož byla poslední přípravou před šampionátem účast v závodě Kolem Polska, byl dnes ještě o minutu pomalejší. "Bylo to hop, nebo trop. Ve druhém kole jsem chtěl zrychlit, ale nešlo to. Vůbec jsem se nedostal na správné tepy," řekl Hruška. Všiml si prý ale, že podobně jako on dopadli všichni jezdci startující v Polsku. Postěžoval si, že mu před mistrovstvím nevyšel vstříc svaz. "Chtěl jsem letět do Madridu až v úterý, ale musel už v pondělí," řekl Hruška.

Věří, že do nedělního závodu s hromadným startem by neměl mít problém dát se dohromady. Nepřipouští si ale, že by byl pouze pomocníkem spurtéra Jána Svorady. "Spíše pojede každý sám na sebe. Neumím si představit, že by se vepředu srovnalo pět Čechů a odrovnalo třeba devět Italů či Španělů. Nějaké pomoci, když to bude možné, se však nebráním," řekl Hruška.

Výsledky - časovka elite (44 km):
1. Rogers (Austr.) 53:34 min., 2. Gutierrez (Šp.) -24, 3. Cancellara (Švýc.) -24, 4. Plaza (Šp.) -44, 5. Vinokurov -1:20, 6. Kašečkin (oba Kaz.) -1:29, 7. Wiggins (Brit.) -1:32, 8. Lang (Něm.) -1:35, 9. Medici (Arg.) -1:37, 10. Hugo Peňa (Kol.) -1:41, ...12. Sosenka -1:55, 20. Hruška (oba ČR) -2:37.

Reklama