Hlavní obsah

Kulhavý měl problém s přehazovačkou, ale trofej pro šampióna africké divočiny je blízko

Praha

Jaroslav Kulhavý je blízko druhému celkovému vítězství v Cape Epic, nejtěžší etapové bitvě bikerů. Společně se Švýcarem Christophem Sauserem vyhrál páteční etapu a náskok týmu Songo Specialized, v jehož barvách olympijský vítěz startuje, je už téměř jedenáct minut. Největší konkurenti z Topeak Ergon týmu totiž ztratili kvůli přetrženému řetězu.

Čtvrtá etapa závodu Cape Epic.

 
Článek

„Nejdříve jsme měli defekt, ale měli jsme v zádech náš podpůrný tým, tudíž jsme kolo jen prohodili a ztratili pouze devadesát vteřin. Dokázali jsme manko na čelo smazat na čtyřicet vteřin, jenže pak se ve sjezdu mému parťákovi zkroutil řetěz, který jsme museli v technické zóně měnit. Ztratili jsme asi přes šest minut," posteskl si Kristián Hynek, jednička týmu Topeak Ergon a obhájce loňského vítězství.

Problémy se nevyhnuly ani Jaroslavu Kulhavému. V polovině etapy se do zadního kola českého borce namotala velká větev a poškodila přehazovačku. Jeho týmový partner Christoph Sauser si ničeho nevšiml, a tak jel dál.

„Když jsem se otočil a Jardu neviděl, myslel jsem, že náš závod skončil. Jen jsem stál a čekal. Neměl jsem ponětí, co se přihodilo," popisoval chvíle napětí švýcarský borec. Podle pravidel se totiž nesmí po trati pohybovat zpět. „Jakmile jsem uviděl v kopci žlutý zebrovaný dres vedoucího týmu, ohromně se mi ulevilo," vykládal Sauser.

Trasa dlouhá sto dvacet jedna kilometrů s převýšením 2500 metrů se jela ve vysokém vedru a silném protivětru. Kulhavý se svým parťákem vybojovali čtvrté etapové vítězství, když se soupeřům utrhli patnáct kilometrů před cílem.

Zdá se, že jen velký technický problém či nemoc jednoho z borců Songo Specialized, kteří klání v africké divočině vyhráli už v roce 2013, může změnit obsazení nejvyšší stupínku pódia. Do konce závodu zbývají dvě etapy. V sobotu peloton absolvuje 71 kilometrů, v neděli 87 kilometrů.

„Ztráta je tak velká, že není reálné sjet Jardu se Sauserem na výkonnost. Museli by mít nějaký výrazný problém. Zaměříme se proto na udržení celkového druhého místa a pokusíme se o etapové vítězství," prohlásil Hynek.

Reklama

Související témata: