Hlavní obsah

Britského cyklistu Cavendishe OH v Riu nelákají

Londýn

Britský cyklista Mark Cavendish se nebude příští rok v Riu de Janeiro pokoušet přidat do své sbírky úspěchů olympijskou medaili. Mistr světa z roku 2011 tvrdí, že by snaha o úspěch pod pěti kruhy měla špatný vliv na jeho kariéru.

Foto: Claudio Peri, ČTK/AP

Britský cyklista Mark Cavendish.

Článek

Devětadvacetiletý Cavendish přiznal, že jeho stylu nevyhovuje plánovaná kopcovitá trasa olympijského závodu v Riu. Zavrhnul i jinou možnost k zisku olympijské medaile - návrat na dráhu.

"Rozhodně nemám v úmyslu opustit silnici kvůli dráze. Třeba Bradley Wiggins to na konci své kariéry udělat chce, ale když jste uprostřed kariéry na silnici, nemůžete jít na dráhu. Má cyklistická kariéra je na silnici," uvedl kolega Zdeňka Štybara a Petra Vakoče z týmu Etixx-Quick Step. V minulosti Cavendish získal na dráze dva tituly mistra světa v bodovacím závodě dvojic.

Vítěz 25 etap na Tour de France patřil v roce 2012 k velkým favoritům olympijského závodu v Londýně, ale neuspěl. Zklamání ho však netíží. "Samozřejmě z pohledu toho, že jsem Brit, by bylo hezké získat medaili, ale ve světě cyklistiky olympiáda nic neznamená," řekl vyhlášený spurtér Cavendish.

Reklama

Související témata: