Hlavní obsah

Štybar druhý při belgické klasice, Cancellara si zlomil obratle

Cyklista Zdeněk Štybar dojel druhý v belgické klasice E3 Harelbeke, jež patří do série WorldTour. Českého mistra porazil jen Brit Geraint Thomas, jeho kolega z úniku. Švýcar Fabian Cancellara si při pádu zlomil dva obratle v bederní oblasti a s největší pravděpodobností nebude startovat v dubnových klasikách Paříž-Roubaix a Kolem Flander.

Foto: Profimedia.cz

Fabian Cancellara při závodě E3 Harelbeke.

Článek
Fotogalerie

Thomas a Štybar tvořili se Slovákem Peterem Saganem tříčlennou skupinu uprchlíků, jež spolu jela závěrečných zhruba 40 kilometrů. Britskému cyklistovi z týmu Sky se povedl čtyři kilometry před cílem rozhodující nástup, na který nedokázali jeho soupeři okamžitě reagovat.

Zatímco obhájci loňského vítězství Saganovi zjevně došly síly, Štybar se po několika sekundách vydal za Thomasem, ale ten už se mu pouze vzdaloval. "Když se zvedl Thomas, já zrovna odstřídal a čekal jsem, že po něm půjde Sagan. Jenže on svěsil nohy a nebyl schopen jet, ani se nezvedl ze sedla. Ale nemůžu se na něj zlobit. Měl jsem jít po Thomasovi hned sám. Jenže jsem na dvě vteřiny zaváhal a pak už jsem to nebyl schopen dojet," popsal Štybar rozhodující okamžiky na svém webu.

Brit nakonec přijel po 215 km do cíle s náskokem 25 sekund před Štybarem. Sagan se propadl až za vedoucí skupinu, kterou dovedl do finiše s odstupem 38 sekund Ital Mateo Trentin, Štybarův kolega z týmu Etixx - Quick-Step. "Jsem trošku zklamaný, šance na vítězství byla," uvedl český cyklista, jehož dalším stratem bude v neděli závod Gent-Wevelgem.

Štybarovi tak těsně nevyšel útok na letošní druhé vítězství poté, co začátkem března vyhrál toskánskou klasiku Strade Bianche.

Drsné kostky

Cancellara ale dopadl mnohem hůře. "Rentgen potvrdil naše nejhorší obavy: 2 zlomené obratle v dolní části zad znamenají pro Fabina Cancellaru konec jarních klasik," uvedl na twitteru Švýcarův tým Trek.

Čtyřiatřicetiletý Cancellara se zapletl do pádu několika jezdců na kostkách v úvodu  závodu, kdy na zemi skončil například také Nizozemec Sebastian Langeveld.

"Seběhlo se to strašně rychle. Někdo prudce zabrzdil a pak už nebylo kam uhnout, jen do toho vrazit," popsal nehodu Cancellara. "Přeletěl jsem přes několik jezdců a přistál na haldě kol. Dopadl jsem hodně tvrdě a všechno mě bolelo," řekl cyklista s přezdívkou "Spartakus". Navzdory bolesti ještě nasedl na kolo, ale krátce nato musel vzdát.

Pro čtyřnásobného mistra světa v časovce Cancellaru měly být jarní klasiky jedním z vrcholů sezony. Závody Kolem Flander a Paříž-Roubaix vyhrál během kariéry už třikrát, ve Flandrech měl obhajovat loňský triumf.

Cyklistický jednorázový závod E3 Harelbeke (WorldTour) - 215,3 km:
1. Thomas (Brit./Sky) 5:14:57
2. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -25
3. Trentin (It./Etixx-Quick-Step)
4. Kristoff (Nor./Kaťuša)
5. Vanmarcke (Belg./LottoNL)
6. Breschel (Dán./Tinkoff-Saxo) všichni -38

Reklama

Související témata: