Hlavní obsah

Klasiku Kolem Flander vyhrál Kristoff, Štybar dojel devátý

Oudenaarde

Cyklistickou klasiku Kolem Flander vyhrál jako první Nor v historii jeden z favoritů Alexander Kristoff. Český reprezentant Zdeněk Štybar dojel do cíle 99. ročníku slavného závodu po 264 km devátý.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Norský cyklista Alexander Kristoff v cíli závodu Kolem Flander.

Článek

Sedmadvacetiletý Kristoff se v cílové rovince prosadil v krátkém spurtu před Nizozemcem Nikkim Terpstrou, s nímž jel posledních 28 km v úniku. Terpstra už v závěru elitnímu spurtérovi nestřídal a snažil se ho zaskočit z druhé pozice, bronzový olympijský medailista z Londýna však potvrdil aktuální formu a bez problémů útok odrazil.

Kristoff už v tomto týdnu ovládl přípravný závod Tři dny De Panne, v němž vyhrál tři ze čtyř etap. Člen týmu Kaťuša dnes vyhrál druhou velkou klasiku v kariéře po loňském triumfu na Milán-San Remo.

Na třetím místě dojel domácí Belgičan Greg van Avermaet, jenž se spolu se Slovákem Peterem Saganem pustil za dvojicí uprchlíků po posledním stoupání na Paterberg. Kristoffa s Terpstrou však nedostihl a ztratil sedm sekund, Sagan spurt o třetí místo vzdal a přijel do cíle 17 sekund za vítězem.

Jeden ze spolufavoritů Štybar obětoval osobní ambice ve prospěch kolegy z týmu Etixx-Quick Step Terpstry a v hlavní skupině především likvidoval pokusy soupeřů o dostižení vedoucí dvojice. Na twitteru pak závod označil za jeden z nejhezčích v sezóně, přestože ho dokončil s vyraženými zuby. "Přišel jsem o ně asi 70 kilometrů před cílem," uvedl bez dalších podrobností český mistr, který dospurtoval jako devátý s odstupem 48 sekund.

Cyklistický jednorázový závod Kolem Flander (WorldTour) - 264 km:
1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 6:26:38
2. Terpstra (Niz./Etixx-Quick Step) stejný čas
3. Van Avermaet (Belg./BMC) -7
4. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) -17
5. Benoot (Belg./Lotto Soudal)
6. Boom (Niz./Astana) oba -35
...
9. Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) -48

Reklama