Hlavní obsah

Poslední závod sjezdu horských kol vyhrál Vágner

PRAHA

Seriál Českého poháru horských kol "Motorola Downhill MTB CUP 2005" vyvrcholil finálním 4. závodem na poutním místě Svatý Hostýn. Ten patří k "silné čtyřce" domácích downhillových kolbišť, a konal se v neděli v Bystřici pod Hostýnem. Právě zde letos Adam Vágner poprvé porazil mistra republiky Vlastu Hynčicu.

Foto: Sport.cz

Adam Vágner.

Článek

Místní trať si za uplynulé roky vysloužila pověst nejjednodušší a mnohými také nejneoblíbenější české trati, nicméně i letos opět dorazila horda cyklistů nejen z Čech a Moravy, ale i z okolních států, celkem 191 závodníků. Přestože mistrovské tituly a dresy byly již rozebrány z minulého červencového závodu na Klínovci, dostaveníčko na posledním závodu Českého poháru si nikdo z novopečených mistrů či dalších předních jezdců všech kategorií nenechal ujít.

Diváci tak měli jedinečnou možnost vidět pěkně pohromadě hvězdy českého downhillového nebe - v kategorii Elita dravého Adama Vágnera, démona sjezdových tratí Matěje Charváta nebo mistra ČR 2005 Vlastu Hynčicu, kterým zle zatápěli ostatní borci. Nedostavilo se naopak duo Maroši - Tatarkovič, které se v ten samý termín v německém Norimberku zúčastnilo prestižního závodu Red Bull District Ride.

Kategorii žen ovládly cizinky

V ženské kategorii přijela na Moravu slušná porce odvážných amazonek včetně dvou Slovenek a jedné Polky. Katarina Šišková předvedla svůj standard, zvítězila a na Slovensko si odvezla i trofej za celkové prvenství v Motorola DH Cupu. Dvojkou se na Hostýně stala Polka Anna Sojka a třetí místo pro změnu obsadila poslední zahraniční bikerka Helena Božková.

Na české barvy zbylo až nepopulární čtvrté místo díky nestárnoucí Bohdaně Půlpánové, která se v celkovém hodnocení Českého poháru horských kol umístila na solidním druhém místě. Downhillovou trať si v závodním tempu též vyzkoušela teprve 16tiletá Tereza Votavová, která se jinak hlavně věnuje závodům ve fourcrossu a další nová potenciální závodnice - čekatelka na licenci Šárka Nepovímová. Ta si trať osahala alespoň ve volném tréninku za dohledu svých týmových kolegů.

Vágner byl se závěrem sezóny spokojen

Elitní kategorie letos patřila Vlastovi Hynčicovi, který od jara útočil na nejlepší výsledky z českých sjezdařů  doma i ve světě. Závěr sezóny, se ale odehrával v režii Adama Vágnera, který exceloval před čtrnácti dny 13. místem ve skotském Fort William. Na Hostýně se Adamovi podařilo letos poprvé porazit Hynčicu, když na něj ve finále najel více jak tři sekundy, ale v celkovém účtování to na Hynčicu, který nakonec pohár vyhrál, nestačilo.

"Uprostřed sezóny jsem měl přetrhané ramenní vazycož mě rozhodilo skoro na 6 týdnů. Byla to asi ta největší ztráta v sezóně, protože když se zastavíš na přes měsíc času, tak zase startuješ nanovo. Nicméně na konci sezóny se to začalo zase zlepšovat. Třinácté místo v Anglii není zas tak špatný a finále českýho poháru taky docela dobrý takže konec slušný, ale celkově podprůměr," komentoval Vágner uplynulou sezónu.

Výsledky - Muži:
1. Vágner (Rock machine)3:08,697
2. Hynčica (Remerx manitou)3:11,902
3. M. Charvát (N-Distribution Kona)3:13,924
4. Čep (AMK Bike Olomouc)3:19,016
5. Heiník (RB)3:19,703
6. Matuš (VTR Twister)3:20,457.
Konečné pořadí po čtyřech závodech:
1. Hynčica230
2. Vágner211
3. M. Charvát176
4. Matuš147
5. Čep133
6. Heiník127

Reklama