Hlavní obsah

Proklínal jsem triumf na Tour. Nesnášel cyklistiku i Armstronga, přiznal Wiggins

Praha

O triumfu na slavné Tour de France se zástupy cyklistů možná ani neodvažují snít. Brit Sir Bradley Wiggins ji před třemi roky vyhrál, ale ze svého vítězství má dodnes smíšené pocity. Když si rok poté dojel pro titul jeho stájový kolega Chris Froome, pořádně se mu prý ulevilo.

Foto: Profimedia.cz

Britský cyklista Sir Bradley Wiggins.

Článek

„Stále se ohlížím zpátky a říkám si, jak jsem mohl Tour vyhrát, když jsem byl den za dnem  pod neustálým tlakem," vracel se ke svému nejslavnějšímu vítězství v rozhovoru pro cyclingtips.com.

„To období potom ... nenáviděl jsem fakt, že jsem vítěz Tour, nenáviděl jsem cyklistiku, nenáviděl jsem media, která mi pořád dokola dávala otázky na Lance Armstronga. Nenáviděl jsem i Armstronga, za to že dal Oprah ten rozhovor (v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou se Armstrong přiznal k užívání dopingu). Bylo nešťastné vyhrát Tour zrovna v té době," vyznal se zpětně ze svých pocitů.

Byl jsem z toho nešťastný

Následující rok se Wigginsovi nevydařil start na Giru d´Italia, které toužil vyhrát. Jenže kvůli zranění a nemoci musel vzdát. Následně ani nenastoupil k obhajobě na Tour. „Byl jsem z toho všeho dost nešťastný," přiznal.

Lídrem stáje Sky pro Tour de France se stal Chris Foome. Jeho vítězství nakonec bylo i pro Wigginse požehnáním. „Když to břímě ze mě spadlo a bylo nasazeno na někoho jiného, bylo to pro mě docela příjemné," potvrdil.

Wiggins také dodal, že ústup ze záře reflektorů, účasti na jednodenních klasikách a v etapovém závodu Kolem Kalifornie mu znovu pomohly najít lásku ke svému sportu. Už také vyhlíží přípravy na olympiádu v roce 2016.

Reklama

Související témata: