Hlavní obsah

Cyklisté na závodu Kolem Baskicka demonstrovali za bezpečnost

Bilbao

Pětiminutovým protestem zahájili cyklisté dnešní druhou etapu závodu Kolem Baskicka, aby upozornili na nutnost zlepšení bezpečnosti. Nedostatečná opatření podle jezdců zavinila hromadný pád v pondělní úvodní etapě, po němž skončilo několik z nich v nemocnici.

Článek

Cyklisty pobouřilo, že pořadatelé v cílové rovince označili několik zelených kovových tyčí, které v silnici vymezují místa se zákazem parkování, pouze oranžovými dopravními kužely nasazenými na jejich vršku. Na karambol nejhůře doplatil Američan Pete Stetina, který má podle španělských médií zlomenou holenní kost, čéšku a čtyři žebra.

Úterní druhá etapa se obešla bez incidentů a spurt v cílové rovince pro sebe rozhodl Ital Fabio Felline. Australan Michael Matthews dojel na druhém místě a uhájil vedení v průběžném pořadí. Petr Vakoč přijel v hlavním balíku na 13. příčce a celkově je desátý.

Debaty o bezpečnosti v cyklistice se rozhořely poté, co při nedělním klasickém závodu Kolem Flander skončili dva jezdci na zemi po kolizích s neutrálními doprovodnými vozy.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 2. etapa (175,4 km):
1. Felline (It./Trek) 4:32:32
2. Matthews (Austr./Orica)
3. Gallopin (Fr./Lotto)
4. Kwiatkowski (Pol./Etixx-Quick-Step)
5. Gilbert (Belg./BMC)
6. Reza (Fr./FDJ)
13. Vakoč (ČR/Etixx-Quick Step) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Matthews 8:29:39
2. Kwiatkowski
3. Felline
10. Vakoč všichni stejný čas

Reklama