Hlavní obsah

Cyklista Raboň přestupuje do německého týmu T-Mobile

PRAHA

Český cyklista František Raboň získal angažmá v elitní profesionální stáji T-Mobile a od příští sezony může jezdit nejvýznamnější světové závody zařazené do seriálu ProTour. Letošní mistr Evropy do 23 let začátkem týdne ve Freiburgu úspěšně absolvoval zdravotní testy a dohodl se s německým týmem na dvouleté smlouvě. Raboň, který dosud jezdil za český celek PSK Whirlpool, to dnes řekl ČTK.

Článek

Smlouvu ještě nepodepsal, protože manažer T-Mobile Olaf Ludwig odcestoval na dovolenou. "Poté, co se dozvěděl o výsledcích mých testů, mi hned telefonoval a potvrdil, že podpis je pouze formalitou," řekl nadmíru spokojený Raboň, který je v čele světového žebříčku cyklistů do 23 let. Oficiálně plzeňský rodák podepíše smlouvu na dalších testech 3. listopadu v Mnichově či o týden později ve Vídni při představení stáje před novou sezonou.

"Je to univerzál s velkým potenciálem, který by u nás měl dát rozvíjet," řekl na serveru německé stáje Ludwig, někdejší legenda Závodu míru. Podle něj pojede Raboň příští rok jednodenní závody a menší etapové podniky.

V T-Mobile působil poslední dva roky Tomáš Konečný, ale vedení mu pro rok 2006 neprodloužilo smlouvu, takže se s ním Raboň nepotká. Jeho spolujezdcem však bude například olympijský šampion a vítěz Tour de France Jan Ullrich či nová posila Australan Michael Rogers, který získal na posledních třech světových šampionátech zlato v časovce. Před Raboněm přišli také Němec Patrik Sinkewitz, Kim Kirchen z Lucemburska a Ital Lorenzo Bernucci. Barvy T-Mobile naopak opouštějí hvězdy Kazach Alexander Vinokurov a Němec Erik Zabel.

Raboň na sebe nejvýrazněji upozornil na červencovém evropském šampionátu v Moskvě, kde získal zlato v silničním závodě jezdců do 23 let. Na domácím mistrovství vyhrál časovku, spolu s Blahutem časovku dvojic a závod s hromadným startem. V závodech mezinárodního kalendáře UCI vybojoval tři prvenství, třetí místa v celkové klasifikaci obsadil na etapových závodech v Polsku Baltyk - Krkonoše (2. kategorie) a Solidarita (1. kategorie).

"Jsem rád, že se do stáje ProTour dostal. Ukázal tím cestu mladým, že když se poctivě trénuje, tak je to možné. Pro mě osobně je to více než jeho zisk titulu mistra Evropy," řekl ČTK Raboňův trenér Otakar Fiala. "Fery měl nabídky i z dalších stájí a rozhodně v jeho rozhodování nehrály hlavní roli peníze, ale možnost výkonnostního růstu. Velmi dobré je to, že do T-Mobile jde již s vizitkou, že je schopen vyhrávat," dodal Fiala.

Reklama

Související témata: