Hlavní obsah

Amstel Gold Race vyhrál Kwiatkowski, Kreuziger byl čtrnáctý

Valkenburg

Mistr světa Polák Michal Kwiatkowski vyhrál nedělní jednorázový cyklistický závod Amstel Gold Race. Na trati dlouhé 258 kilometrů vybojoval své první vítězství v duhovém trikotu v závěrečném spurtu vedoucí skupiny, v které byl i český jezdec Roman Kreuziger. Předloňský vítěz této nizozemské klasiky ve finiši na nejlepší nestačil a skončil čtrnáctý.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Roman Kreuziger (vlevo) při závodu Amstel Gold Race.

Článek

Kwiatkowski zvítězil před Španělem Alejandrem Valverdem a dalším z favoritům Australanem Michaelem Matthewsem. Desáté místo obsadil obhájce prvenství Philippe Gilbert. Belgičan, který Amstel Gold Race ovládl také v letech 2010 a 2011, zaútočil na čtvrtý triumf v závěrečném stoupání na Cauberg. Za něj se pověsil Matthews a na proslulý kopec vyjeli spolu, pak je ale dorazila skupinka 16 pronásledovatelů.

Pro lídra stáje Etixx-Quick-Step Kwiatkowského pracoval v průběhu závodu i český jezdec Petr Vakoč, který projel cílem na 50. místě. Čtyřiadvacetiletý Polák vybojoval pro belgický tým první letošní triumf ve World Tour, který před týdnem na Paříž - Roubaix těsně unikl jeho kolegovi Zdeňku Štybarovi.

Amstel Gold Race (WorldTour) - 258 km
1. Kwiatkowski (Pol./Etixx-Quick-Step)6:31:49
2. Valverde (Šp./Movistar)
3. Matthews (Austr./Orica)
4. Costa (Portug./Lampre)
5. Van Avermaet (Belg./BMC)
...
14. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo)všichni stejný čas
50. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step)-52 s

Reklama

Související témata: