Hlavní obsah

Svorada by se rád vrátil na rok do Itálie

Jan Krůta

Po roce ukončil nejzkušenější český cyklista Ján Svorada angažmá v domácí profistáji eD"system-ZVVZ a koketuje s návratem do Itálie, kde by ještě jednu sezónu rád závodil. Myslí na angažmá v některém z elitních týmů v ProTour, ale uvědomuje si, že sehnat tam místo je stále těžší.

Foto: jansvorada.cz

Ján Svorada

Článek

"Proto nemůžu s jistotou říci, že budu ještě příští rok závodit. V tuto chvíli to vidím padesát na padesát," říká 37letý rodák z Trenčína. "Jsem tak okoukaný, že už mě nikdo nechce," dodává s lehkým úsměvem na rtech.

Před uplynulou sezónou se po 14 letech v Itálii vrátil domů. V barvách eD"system-ZVVZ vybojoval tři vítězství včetně titulu mistra republiky v závodě s hromadným startem. "Tým měl ale značné finanční potíže, druhá polovina sezóny kvůli nim byla hodně stresová. Z Itálie jsem byl zvyklý na něco jiného," přiznává Svorada.

Přesto návratu domů nelituje. "Jinou možnost jsem ani neměl a nechtěl jsem z cyklistiky vypadnout. Byly to pro mě zase trochu jiné zkušenosti," říká. Poznal, že česká cyklistika je na tom nyní dost špatně. "Situace je možná až tragická a nevím, kde se stala chyba. Ale třeba je to dno, od kterého se dá ještě odrazit," doufá.

Ve zlém se rozhodně nerozchází ani s šéfem stáje eD"system-ZVVZ Jiřím Ženíškem. "Jirka toho pro tým obětoval hodně, ale organizace by se dala vylepšit. Byl jsem mile překvapen kvalitami závodníků, jako jsou Benčík, Valach nebo Mareš. Rád jsem s nimi figuroval v jednom týmu a myslím, že jsme se neztratili ani na velkých závodech."

Manažera nepotřebuje

O svém dalším angažmá jedná Svorada sám, za tolik let v profipelotonu má spoustu kontaktů a manažera nepotřebuje. "Oslovil jsem nějaké týmy ProTour, fyzicky i psychicky se ještě cítím dobře. Ještě rok bych rád jezdil a pak na úrovni skončil," prozrazuje.

Majitel 77 vítězství mezi profesionály doufá, že by smlouvu mohl dostat v italské stáji Lampre, kde strávil skoro celou kariéru. "Ale ještě fakt nevím, jestli na mě zbyde místo. Závodníků je přetlak, cyklistika se díky vzniku ProTour prakticky zúžila na dvacet týmů. A já nejsem v sedmatřiceti rozhodně perspektivní," uvědomuje si Svorada.

Na druhou stranu se pořád cítí docela rychlý. "Stále dokážu nějaký závod vyhrát a mohl bych pomoci i svými zkušenostmi," tvrdí vyhlášený spurtér, který má na kontě vyhrané etapy na všech třech nejslavnějších etapových závodech - Giro d"Italia, Tour de France a španělské Vueltě.

O své budoucnosti by měl rád jasno do konce října. Pokud by nedostal smlouvu v cizině, s cyklistikou by zřejmě skončil. "Začal bych se naplno věnovat obchodu, firma na to čeká," naráží na své podnikatelské aktivity, které se logicky točí kolem cyklistiky. "Ale nejradši ze všeho bych ještě rok závodil. Chtěl bych se loučit na úrovni, a pokud mám být upřímný, tak teď skončit ještě nechci," uzavírá Svorada.

Reklama