Hlavní obsah

Dvojitá výzva žene Contadora dobýt Giro. Drsně trénoval, řešil stravu a lituje absence monumentů

Španělský cyklista Alberto Contador vyráží do akce, jejíž název by téměř dvě desetiletí mohl znít Nemožná mise! V 98. ročníku Giro d´Italia startujícím sobotní týmovou časovkou s cílem v lázeňském letovisku San Remo, hodlá útočit na triumf, aby následně zkusil ovládnout i Tour de France. Nic podobného nikdo nedokázal od roku 1998.

Foto: Sport.cz

Španělský cyklista Alberto Contador v rozhovoru s novináři

Článek

Naposledy dva největší cyklistické etapové závody planety ovládl během jediné sezóny miláček italských tifosi Marco Pantani v roce 1998. Contador už Giro vyhrál, v roce 2008. Dvakrát dominoval i Tour (2007, 2009). „Ale ovládnout oba závody v jediný rok představuje extra motivaci. Double je prostě obrovská výzva. Pokud ji zvládnu, bude v mojí kariéře čnět vysoko nad ostatními výsledky," přemítá Alberto Contador z formace Tinkoff-Saxo.

Letos oslaví třiatřicáté narozeniny a tuší, že mnoho dalších šancí k podobně odvážnému kousku už nedostane. I proto se před startem Gira „týral" na ostrově Tenerife, kde denně stoupal na sopku Teide. Při nejtěžších trénincích najel přes dvě stě kilometrů a nastoupal přes pět tisíc výškových metrů. „Přesto nejsem v úplné top formě jako třeba před loňskou Tour. Ale věřím, že moje výkonnost bude gradovat právě při Giru," říká španělský borec.

Hodně řešil i výživu. „S přibývajícím věkem je stále těžší dostat se na optimální váhu. Člověk musí podstoupit neuvěřitelné oběti, aby se dostal do nejlepší kondice," přiznává Contador.

Klíčový bude poslední den Gira

Cyklisty během jednadvaceti závodních dnů čeká 3486 kilometrů, tedy v průměru 166,1 kilometru denně. Po úvodní týmové časovce čeká sedm etap pro sprintery, pět etap střední obtížnosti, sedm horských etap a jedna krutá individuální časovka dlouhá bez šesti set metrů šedesát kilometrů! „Je rovinatější, než jsem čekal. Prakticky celou ji lze projet v časovkářské pozici. Raději bych na trase měl i těžký kopec. Celkově mi ale profil závodu vyhovuje," nedělal si hlavu Contador.

Pro úspěch vidí jako klíčový poslední týden Gira. „Do časovky ve čtrnáctém dni budou rozdíly podle mého minimální a hlavně za bonusy při horských dojezdech. Pak ale přijdou tři horské etapy s řadou těžkých stoupání, která rozhodnou. Jen mě mrzí, že letos chybí dojezdy na Marmoládě či Zoncolanu," připomínal Contador bájné kopce, které pořadatelé raději vynechali po loňských patáliích s počasím a padajícím sněhem.

V bitvě o maglia rosa, růžový trikot pro vítěze, bude mít velké soupeře. Sebevědomím překypuje Richie Porte, lídr týmu Sky, jenž letos ovládl etapové závody Kolem Trentina, Katalánska a Paříž-Nice. „Cítím se v životní formě," holedbá se borec z Austrálie. Sny o vítězství se hlavou honí i loni stříbrnému Kolumbijci Rigobertu Uranovi ze stáje Etixx-Quick Step či domácí hvězdě, jíž je Domenico Pozzovivo z týmu AG2R La Mondiale. „Je třeba počítat i s Fabiem Aru z Astany. A určitě vyletí i někdo, s nímž se tolik nepočítá. Giro je z tří Grand Tours nejotevřenější," naznačuje Contador, že počítá s ataky ze všech stran.

Reklama

Související témata: