Hlavní obsah

Giro zahájila v časovce nejlépe Orica, Kreuzigerův tým byl druhý

Časovku družstev na úvod cyklistického Gira d'Italia vyhrála stejně jako loni stáj Orica-GreenEDGE. Australský celek zvítězil na trati dlouhé 17,6 km o sedm sekund před týmem Tinkoff-Saxo Romana Kreuzigera, kterému po první etapě patří osmé místo v průběžném pořadí. Prvním lídrem 98. ročníku se stal Australan Simon Gerrans.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger skončil v týmové časovce s Tinkoff-Saxo druhý.

Článek

Těsně pod stupni vítězů skončil v časovce na pobřeží Ligurského moře belgický tým Etixx-Quick Step s českým nováčkem na Grand Tour Petrem Vakočem. Za třetí Astanou zaostal o šest sekund.

Roli jednoho z favoritů nepotvrdil tým Sky s Leopoldem Königem, s odstupem 27 sekund na vítěze se musel spokojit s devátou příčkou.

"Zajeli jsme hodně dobrou časovku, zejména první část se nám povedla. V té druhé jsme se párkrát trošku rozsypali, ale je potřeba to brát jako celek a rozhodně můžeme být naprosto spokojeni. Věděli jsme, že tenhle tým může zajet hodně dobře, ale upřímně jsem nečekal, že bychom bojovali přímo o vítězství. Za úspěch bych považoval každé umístění v top 5," uvedl na svém webu Kreuziger.

Pro Gerranse je růžový trikot vedoucího jezdce satisfakcí po nepovedeném úvodu sezony. Po pádu v zimní přípravě a zlomenině klíční kosti utrpěl další zranění v březnu na Strade Bianche, kde si zlomil loketní kost.

"Snad to můžu brát jako nový start do sezony. Doteď to bylo dost náročné, snad už přijdou příjemnější časy," uvedl Gerrans, který projel cílem jako první z týmu podle plánu. "Můžeme být hodně spokojení. Zajeli jsme rychlý čas a nechali tam všechno. Obléknout růžový trikot je velká čest. Náš tým má v časovkách dobrou reputaci, je tu několik specialistů a tohle je jejich zásluha."

Z favoritů na celkové vítězství je na tom po úvodní etapě nejlépe Alberto Contador. Španěl, kterému bude pomáhat Kreuziger, figuruje na desáté příčce. Lídr Sky Australan Richie Porte se navzdory téměř půlminutovému manku na vítěze tvářil spokojeně. "Myslím, že to bylo dobré. Odvedli jsme dobrou práci. Dneska se o vítězi závodu nerozhodovalo. Šlo o sekundy, na konci to bude o minuty. Nabrat ztrátu není ideální, ale není to konec světa," řekl Porte.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa San Lorenzo al Mare - San Remo (časovka družstev na 17,6 km):
1. Orica GreenEdge 19:26
2. Tinkoff-Saxo -7
3. Astana -13
4. Etixx-Quick-Step -19
5. Movistar -21
6. BMC
7. IAM oba -25
8. FDJ.fr -26
9. Sky
10. Kaťuša oba -27
Průběžné pořadí:
1. Gerrans 19:26
2. Matthews
3. Hepburn (všichni Austr./Orica GreenEdge)
4. Weening (Niz./Orica GreenEdge)
5. Clarke (Austr./Orica GreenEdge)
6. Chaves (Kol./Orica GreenEdge) všichni stejný čas
7. Boaro (It./Tinkoff-Saxo)
8. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo)
9. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo)
10. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) všichni -7
24. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -19
56. König (ČR/Sky) -27

Reklama