Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger podepsal kontrakt s elitní italskou stájí

PRAHA

Je mu teprve devatenáct let, ale přesto od nové sezóny skočí do nejlepší světové cyklistiky. Roman Kreuziger podepsal tříletou smlouvu v italském týmu Liquigas-Bianchi, v jehož dresu má šanci dostat se na přední světové závody. Ve stáji působí například vítěz Gira z roku 2000 Garzelli, nebo DiLuca, jenž triumfoval na Pro Tour.

Článek

"Velmi si toho vážím. Bude to další velký skok dopředu a je mi jasné, že hned nebudu mít výkonnost, abych se rovnal s těmi nejlepšími. Počítám s tím, že se budu první dva roky hlavně učit, ale šanci ukázat se určitě dostanu," řekl Kreuziger, který letos jezdil ve stáji Brunero-Podenzano specializující se na mladé závodníky.

Původně tam měl ještě rok zůstat, ale koncem léta přišla nabídka z Liquigasu, kam měl podle předem podepsané smlouvy odejít až od sezóny 2007. "Sledovali mou výkonnost a oslovili mě. Říkal jsem si, jestli na to nejsem moc mladý, ale s tátou jsme probrali všechna pro a proti a po mistrovství světa v Madridu jsem podepsal smlouvu," vysvětlil loňský juniorský světový šampión v závodě s hromadným startem a vicemistr světa v časovce.

Pronajme si byt u Lago di Garda

"Je to velká příležitost, jedině tudy vede cesta, jak v cyklistice něco dokázat," přiblížil cyklistův otec Roman, v nedávné minulosti sám vynikající závodník. "Zástupci Liquigasu Romana chtěli hned, proto mu nabídli nový tříletý kontrakt místo dvouletého. S lepšími podmínkami," dodal.

Závodník do 23 let má podle regulí v týmu ProTour dostávat minimální roční mzdu 25000 eur. "Nechci být konkrétní, ale jdu tam za víc. Z našeho pohledu jsou to podmínky nadstandardní," přiznal Kreuziger junior. V Itálii chce žít a musí mít peníze na pronájem bytu, který si v dohledné době pojede vybrat někde poblíž Lago di Garda. "Je to nutnost. V Čechách se v zimě nedá trénovat, tam jsou daleko lepší klimatické podmínky. Navíc jsem se za ten necelý rok naučil slušně italsky a nebudu mít problém bydlet v cizí zemi. I letos jsem tam trávil hodně času."

Některé kluky zná už z továrny

I když soupiska stáje na novou sezónu ještě není úplně kompletní, je jisté, že se v novém týmu sejde s řadou hvězd - zůstávají letošní vítěz seriálu ProTour DiLuca, král Gira z roku 2000 Garzelli, další skvělý Ital Pelizotti či švédský obr Backstedt, specialista na úniky a těžké jednorázové závody. "Věřím, že zapadnu dobře, jsem nekonfliktní člověk. S některými kluky jsem se už potkal v továrně Bianchi, kde nám brali míry na kola. Byli úplně v pohodě," uvedl plzeňský cyklista.

Se všemi členy týmu se poprvé sejde v závěru listopadu na ozdravném pobytu v lázních v Římě. "A do té doby bych měl určitě znát svůj program na úvodní část sezóny. Je mi jasné, že první závody asi budu dojíždět vzadu, ale chci se co nejvíc naučit," dodal Kreuziger.

Reklama