Hlavní obsah

Kulhavý šampiónem Evropy! Český biker doplnil svou jedinečnou sbírku

Dokázal to! Český biker Jaroslav Kulhavý poprvé v kariéře získal titul pro mistra Evropy v maratonu na horských kolech. Olympijský šampión vítězstvím v závodě na 98 km v Singenu získal poslední velký titul, jenž mu ve sbírce scházel. Loni tu byl druhý.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český biker Jaroslav Kulhavý na tiskové konferenci.

Článek

Třicetiletý Kulhavý zvítězil v čase 3:22:02 s náskokem šesti sekund před Němcem Saschou Weberem, s nímž jel velkou část závodu ve dvojici. Třetí skončil již s více než dvouminutovým odstupem Rakušan Alban Lakata, šampion na této trati z roku 2013.

"Víceméně se to dnes dobře sešlo. Žádný jiný závod tento víkend nebyl a poměrně dobře mi zapadl do tréninku před Světovými poháry v cross country. Byla tu dobrá konkurence, prakticky všichni dobří maratonci z Evropy, takže je to pro mně dobrý výsledek a vážím si ho," uvedl na svém webu Kulhavý.

Druhým nejlepším Čechem byl na páté pozici Jiří Novák, do elitní desítky se vešli ještě na osmé příčce Pavel Boudný a hned za ním Kristián Hynek. Mistr Evropy z roku 2012 a bronzový o rok později Hynek odpadl z čelní skupiny zhruba v polovině závodu kvůli potížím s pedálem.

Hynek měl technické potíže

"Bylo to relativně v klidu. Po startu jsem čekal, co se bude dít. Asi na 15. kilometru bylo sto metrů singltreku s kořenama a blátem, kam jsem najel první, a když jsem vyjel, už jsme byli jen tři s Kristiánem Hynkem a Sashou Weberem," popsal průběh závodu Kulhavý. "Kristián měl potom na konci prvního okruhu nějaké technické problémy a ztratili jsme ho, což byla na druhou stranu i trochu komplikace, protože jsem pak většinou musel táhnout já a za námi jela asi osmičlenná skupina, kde se střídali," dodal český favorit.

Kulhavý vítězstvím navázal na loňský světový triumf v maratonu z JAR. Rodák z Ústí nad Orlicí tak má ve sbírce všechny významné tituly - během kariéry se stal olympijským šampionem, mistrem světa a mistrem Evropy v cross country a také celkovým vítězem Světového poháru.

Vedle tradičního programu v cross country se Kulhavý letos zúčastní i maratonského MS v Sella Rondě, ale s obhajobou zlata příliš nepočítá. "Profil je, jaký je, mně příliš vyhovovat nebude a budu uprostřed XC sezony. Spíš se budu snažit pomoct týmovému parťákovi Christophu Sauserovi, pro kterého to bude rozlučka s kariérou," řekl o švýcarském kolegovi, s nímž letos v březnu vyhrál podruhé v kariéře etapový závod Cape Epic.

Závod žen na 80 km při neúčasti loňské šampionky vyhrála třiačtyřicetiletá německá veteránka Sabine Spitzová. Jediná Češka na startu Irena Berková obsadila 32. místo.

Mistrovství Evropy v maratonu na horských kolech v Singenu (Německo):
Muži (98 km):
1. Kulhavý (ČR) 3:22:02
2. Weber (Něm.) -6
3. Lakata (Rak.) -2:05
4. Mennen (Něm.) -2:17
5. Novák -2:33
...8. Boudný -3:59
9. Hynek (všichni ČR) -4:00
Ženy (80 km):
1. Spitzová (Něm.) 3:10:35
2. Neffová stejný čas
3. Süssová (obě Švýc.) -6
...32. Berková (ČR) -22:46

Reklama