Hlavní obsah

Kreuziger je na Giru už třetí! Novým lídrem Australan Clarke

La Spezia

Novým vedoucím jezdcem Gira d'Italia se stal australský cyklista Simon Clarke. Závodník týmu Orica dojel v dnešní 4. etapě druhý za Italem Davidem Formolem a v růžovém dresu vystřídal stájového kolegu Michaela Matthewse. Roman Kreuziger, který přijel do cíle ve vedoucí skupině, se v celkovém pořadí posunul na třetí místo.

Foto: Lapresse/fabio Ferrari, Reuters

Australský cyklista Simon Clarke obléká růžový dres pro lídra Gira d'Italia.

Článek

Dvaadvacetiletý Formolo dotáhl před domácími fanoušky do úspěšného konce sólový únik a vybojoval premiérové etapové vítězství v závodě Grand Tour. Před skupinou pronásledovatelů, v níž na jeho dostižení aktivně pracoval i Kreuziger, si vyjel náskok 22 sekund.

"Snažil jsem se jít do úniku v předposledním stoupání, ale zachytili mě. Tak jsem to zkusil znovu v posledním kopci a naštěstí jsem to dokázal dotáhnout až do cíle," řekl talent italské cyklistiky Formolo.

Kreuziger byl členem původní skupiny uprchlíků, jež měla ještě 60 km před cílem devítiminutový náskok před pelotonem. "Upřímně mě překvapilo, že nás nechali odskočit o tolik. Nevěřil jsem tomu. Když jsme se dotáhli do té první skupiny, byl to pak takový divný závod. Hodně se nastupovalo, nebylo to moc organizované. A věděl jsem z vysílačky, jak rychle se k nám blíží. Když tam přiletěla skupinka s Albertem, snažili jsme se jet naplno. Chyběl tam Urán a i v tom sjezdu jsme do toho dali všechno, protože každá vteřinka se počítá," uvedl na svém webu Kreuziger.

Český jezdec stáje Tinkoff-Saxo, jenž v závěru 150 km dlouhé trasy podporoval týmového lídra Alberta Contadora, dojel třináctý a v průběžném pořadí ztrácí na Clarkeho 17 sekund stejně jako čtvrtý Contador. Neztratili ani další favorité na celkový triumf Fabio Aru a Richie Porte, kteří rovněž přijeli v první skupině.

"Důležité je, že jsme dnes nic neztratili a hlavně, že jsme z úvodních nervózních etap vyšli bez pádu. To je základ," pochvaloval si Kreuziger. "Musím přiznat, že takhle těžkou Grand Tour nepamatuju. V etapách se jede od začátku do konce nadoraz a je vidět, že Giro bude extrémně těžké. Zatím jsme neměli odpočinkovou etapu," dodal.

Clarke vybojoval druhé místo a bonusové sekundy ve spurtu a po projetí cílové čáry se radoval s rukama nad hlavou, jako by získal etapový vavřín. V rozhovoru v cílovém prostoru ale popřel, že by o Formolovi nevěděl. "Byl jsem nadšený, že jsme udrželi růžový trikot v týmu. Věděl jsem, že tam Cannondale někoho měl, ale zkrátka jsem neudržel emoce, když jsem věděl, že půjdu do růžového a budeme ho mít další den," řekl Australan, jehož stáj drží dres pro lídra stejně jako loni od vítězství v úvodní týmové časovce.

Ve středu Giro pokračuje pátou 152 km dlouhou etapou z La Spezie do Abetone.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia:
4. etapa: Chiavari - La Spezia (150 km):
1. Formolo (It./Cannondale) 3:47:59
2. Clarke (Austr./Orica)
3. Monsalve (Venez./Southeast)
4. Visconti (It./Movistar)
5. Chaves (Kol./Orica)
6. Aru (It./Astana)
7. Moinard (Fr./BMC)
8. Cataldo (It./Astana)
9. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)
10. Porte (Austr./Sky),
...13. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -22,
23. König (ČR/Sky) -1:04,
91. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -20:00.
Průběžné pořadí:
1. Clarke 11:54:48
2. Chaves -10
3. Kreuziger
4. Contador oba -17
5. Aru
6. Cataldo oba -23
7. Visconti -29
8. Moinard
9. Formolo oba -31
10. Porte -37,
...18. König -1:19,
156. Vakoč -45:07.

Reklama