Hlavní obsah

Hodinová muka pod Pražským hradem znovu přilákala světovou elitu. Kulhavý sháněl tretry

Praha

Lahodný předkrm před úvodním dílem Světového poháru cross country horských kol startujícím o víkendu v Novém Městě na Moravě obstará již 22. ročník exhibičního závodu Pražské schody, který se uskuteční v úterý v centru hlavního města. Na startu v 18 hodin bude zastoupena světová špička, přičemž chybět nebude ani olympijský šampión Jaroslav Kulhavý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Kulhavý v exhibičním závodu Pražské schody na Hradčanech.

Článek

Během víkendu absolvoval Český pohár v Praze-Řepích, kde skončil druhý za Ondřejem Cinkem. „Nejlepší cross country závod v letošním roce. Konečně jsem se cítil dobře po problémech ze začátku roku. Doufám, že vše jde správným směrem k Novému Městu," říkal Jaroslav Kulhavý.

Jeho nedělní vystoupení provázely technické trable. Po defektu spadnul do ochranné sítě, v které si poškodil tretru. A když ji následně v depu v rychlosti měnil, zničil i náhradní. „Pražské schody jsou pro mě posledním ostrým testem před Novým Městem, ale po víkendu nemám v čem startovat. Koupil jsem si sandály a uvidím, jak závod zvládnu," vtipkoval letošní vítěz Cape Epic a čerstvý mistr Evropy v maratónu Jaroslav Kulhavý.

„Mám ten závod rád. Je to jedna z největších reklam horské cyklistiky v Česku. Jede se v srdci Prahy, startují skvělí zahraniční jezdci. Nejde o výsledek, ale o show pro diváky," říkal Kulhavý už vážnějším tónem.

Mezi startujícími je Španěl José Antonio Hermida, což je stříbrný muž z olympijských her v Aténách 2004 a mistr světa v cross country z roku 2010. K největším hvězdám patří í Rakušan Alban Lakata, což je světový šampión v maratónu a stříbrný muž z posledního ročníku Cape Epic v Jihoafrické republice.

Na černém kontinentu vybojoval stupně vítězů v týmu s českým borcem Kristiánem Hynkem, jenž rovněž bitvu v centru Prahy absolvuje. „Jsem maratónec, ale Pražské schody mi z nějakého důvodu sedí. Je to největší závodní utrpení v sezóně. Hodina na absolutním limitu. Jde o to, kdo vydrží déle trpět. Už jsem obsadil všechny pozice od páté příčky kromě nejvyššího stupně. Budu se rvát jako lev, abych ukořistil první místo," usmál se Hynek, který v den závodu slaví pětatřicáté narozeniny.

Z české špičky dorazí i Ondřej Cink, jenž během víkendu při Českém poháru porazil Kulhavého. Dále pak Jan Škarnitzl či Matouš Ulman. „Jako kluk jsem chodil k trati Pražských schodů sledoval Miguela Martineze, který závod třikrát vyhrál. Byl pro mě legendou. A pak jsem vedle něj stál při startu. Pro mě je závod srdcovou záležitostí," těšil se Ulman na bitvy pod Pražským hradem.

Reklama

Související témata: