Hlavní obsah

Pražské schody vyhrál poprvé Hynek, Kulhavý po roce opět nedojel

Biker Kristián Hynek vyhrál poprvé v kariéře exhibiční závod na horských kolech Pražské schody. Specialista na maratóny, který právě v úterý oslavil pětatřicetiny, triumfoval s velkým náskokem 41 vteřin před Španělem Josém Antoniem Hermidou, vítězem z let 2005 a 2012. O další půlminutu zpět zůstal Jan Škarnitzl, jenž se radoval před dvěma lety. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý závod nedokončil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kristián Hynek v cíli závodu horských kol Pražské schody 2015.

Článek
Fotogalerie

"Pro mě je to krásné a velmi cenné vítězství, obsadil jsem všechna místa v první pětce a to první mi chybělo. Jsem rád, že se to tentokrát konečně podařilo, navíc to vyšlo v den mých narozenin, to je obrovský bonus. Třeba mi to kluci dali jako dárek, ale určitě to tak nevypadalo," řekl Hynek.

Ve svém věku prý tušil, že mu už možná moc pokusů nezbývá, o to více si úspěch ve 22. ročníku užíval. "Loni jsem skončil druhý a byl jsem zklamaný. Říkal jsem si, že stárnu a zda to ještě stihnu. Je to prestižní závod v mém domácím prostředí, mám tu spoustu fanoušků včetně rodiny, která se přišla podívat, závodí se tady vždycky úžasně, protože atmosféra je tady neuvěřitelná," pochvaloval si Hynek.

Při svém věku se však necítí opotřebovaný. "Začal jsem na kole jezdit velmi pozdě a věřím, že můžu tři čtyři nebo pět let jezdit na špici, protože neustále cítím zlepšení, další posuny a pořád mám chuť. A dál se budu snažit držet na špici a posunovat svoje limity," ujistil Hynek, jenž loni vyhrál extrémní etapový závod dvojic Cape Epic a letos na něm v Jihoafrické republice skončil druhý.

Na trati v okolí Pražského hradu se cítil mimořádně skvěle. "A také jsem cítil, že Jarda (Kulhavý) není ve své kůži, i kdyby nedošlo k jeho problémům, byl bych schopen ho normálně atakovat. Jeho technický problém mi to asi možná ulehčil, ale chtěl jsem pořád držet vysoké tempo, které bývá většině soupeřů nepříjemné, a udržet ho co nejdéle," prozradil svou strategii pro závod Hynek.

Poslední okruh si užil

V posledních okruzích si při velkém náskoku mohl dovolit trochu zvolnit. "Měl jsem informace z trati, že mám náskok kolem minuty, spíš jsem si to však kontroloval a užíval si atmosféru. Opravdu jsem si to užil a vychutnal ten poslední okruh, kde jsem věděl, že mě snad nepotká žádná smůla v podobě defektu. Ten závod nemá jinak srovnání, pro nás pro maratonce je to úplně nezvyklý druh intenzity," vysvětlil Hynek.

Kulhavý pod převážně zataženou oblohou, ale na suché trati, dlouho pozdějšího vítěze proháněl. Ještě po polovině náročné exhibice jeli společně v čele, jenže technické potíže ho nejprve vyřadily ze hry o triumf a posléze i ze závodu.

"Už mi to tam spadlo při tréninku... Ty schody jsou v něčem specifické. Jednou jsem to nasadil při závodě za jízdy, když jsme jeli s Kristiánem. Když mi to spadlo jednou, tak jsem ztratil kontakt, když pak podruhé, tak jsem si řekl, že pojedu domů, už to nemělo cenu. Byla to škoda, protože jsem měl odjeto 45 minut a mohlo to být zajímavé," litoval Kulhavý.

Mrzelo ho, že diváci přišli o dramatičtější zápletku. "Pro ně to trochu ztratilo na zajímavosti, když tam kroužil Kristián s půlminutou k dobru sám. I proto jsem jel dál po tom první problému, aby měli lidé nač koukat, ale pak podruhé už jsem to zabalil. Jinak se mi ale jelo super. A Kristián by stejně vyhrál, když měl ty narozeniny," dodal s nadsázkou Kulhavý.

Pražské schody, exhibiční závod na horských kolech:
1. Hynek (Topeak Ergon) 1:03:41
2. Hermida (Šp./Multivan Merida) -41
3. Škarnitzl (Sram Mitas Trek) -1:11
4. Gutiérrez (Šp./Trek Factory) -1:40
5. Ulman (Česká spořitelna-Accolade) -1:49
6. Lakata (Topeak Ergon) -2:34

Reklama