Hlavní obsah

Zakarin vyhrál po úniku etapu na Giru, Contador dál hájí vedení

Aktualizováno

Ruský cyklista Ilnur Zakarin vyhrál po samostatném úniku 11. etapu Gira d'Italia. Pětadvacetiletý jezdec týmu Kaťuša vyhrál s téměř minutovým náskokem před nejbližšími pronásledovateli, v čele průběžného pořadí se ale nic nezměnilo. Španěl Alberto Contador dál vede s náskokem tří sekund před domácím Fabiem Aruem, Roman Kreuziger drží páté místo a Leopold König je desátý.

Foto: Daniel Dal Zennaro, ČTK/AP

Rus Ilnur Zakarin se raduje z vítězství v 11. etapě Gira.

Článek
Fotogalerie

Zakarin zaútočil zhruba 20 kilometrů před cílem na slavném autodromu Enza a Dina Ferrariových v Imole a ujel z desetičlenné skupinky uprchlíků. Do cíle 153 km dlouhé trasy si stihl vypracovat náskok 53 sekund před Kolumbijcem Carlosem Betancurem, který vyhrál spurt prvních pronásledovatelů.

"Dneska jsem odstartoval ve správném rozpoložení a únik výborně fungoval. Zkusil jsem zaútočit jednou, pak podruhé a ono to zabralo," řekl v cíli Zakarin. "Pořád nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál Kolem Romandie a teď i etapu na Giru. Je to hodně emocí," dodal.

Peloton se všemi favority včetně Contadora, který se ještě v posledním stoupání před cílem pokusil zaútočit a soupeřům ujet, dojel v deštivém počasí se ztrátou 1:02 na vítěze. V hlavní skupině nechyběli vedle Arua či Richieho Portea ani Kreuziger a König.

"Každý den se cítím líp, odřeniny na nohách se také zlepšují," řekl Contador, jenž si při hromadném pádu v dojezdu šesté etapy vykloubil rameno. Na jeho dnešní útok v závěru hlavní konkurenti nezareagovali, ve sjezdu ho ale opět dojeli. "Může se to zdát zatím snadné, ale čeká nás ještě spousta kilometrů," dodal.

Na kluzkém asfaltu se nevyhnul pádu další z širší skupiny favoritů Rigoberto Urán. Kolumbijský cyklista, jenž před dvěma lety skončil v konečném pořadí druhý, se poroučel k zemi zhruba 15 kilometrů před cílem, dokázal se ale rychle vrátit na kolo a s dresem roztrženým na rameni dojel v hlavním pelotonu.

Ve čtvrtek čeká cyklisty 190 km dlouhá 12. etapa z Imoly do Vicenza. Po rovinatých dvou třetinách trasy čekají v jejím závěru závodníky tři vrchařské prémie nižších kategorií.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 11. etapa Forli - Imola (147 km):
1. Zakarin (Rus./Kaťuša) 3:55:08
2. Betancur (Kol./AG2R)
3. Pellizotti (It./Androni Giocattoli)
4. Intxausti (Šp./Movistar)
5. Rosa (It./Astana)
6. Kruijswijk (Niz./LottoNL)
7. Hesjedal (Kan./Cannondale) všichni -53
8. Paterski (Pol./CCC)
9. Gilbert (Belg./BMC) oba -58
10. Lobato (Šp./Movistar)
22. König (ČR/Sky)
30. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -1:02
101. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -19:05
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 46:54:19
2. Aru (It./Astana) -3
3. Landa (Šp./Astana) -46
4. Cataldo (It./Astana) -1:16
5. Kreuziger -1:46
10. König -2:30
120. Vakoč -1:50:42

Reklama

Související témata: