Hlavní obsah

Contador po pádu už nevede, Kreuziger postoupil na čtvrté místo

Alberto Contador přišel ve třinácté etapě Gira d'Italia o růžový trikot vedoucího cyklisty. Španělský jezdec se v závěru připletl do hromadného pádu a jeho ztráta v cíli znamenala posun do čela pořadí pro Fabia Arua z Itálie. Contador za ním zaostává o 19 sekund, Španělův týmový kolega z Tinkoff-Saxo Roman Kreuziger se posunul o jednu příčku na čtvrté místo.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Italský cyklista Sacha Modolo se raduje z vítězství 13. etapy Giro d'Italia.

Článek
Fotogalerie

Leopold König naopak patřil ke smolařům dne a vypadl z elitní desítky. Deštivá etapa skončila absolutním triumfem domácích cyklistů. Zvítězil Sacha Modolo před Giacomem Nizzolem a Eliou Vivianim.

Na 147 km dlouhé trase z Montecchia Maggiore do Jesola se vzhledem k rovinatému charakteru čekal hromadný spurt beze změn v celkové klasifikaci. Vše tomu také nasvědčovalo, ačkoliv přes sto kilometrů jela v úniku trojice uprchlíků. Peloton je ale dostihl a začal se připravovat na závěrečný finiš.

Na něj také došlo, ale chyběla v něm řada jezdců po hromadném pádu těsně před metou 3000 metrů před cílem, za níž už jsou jezdci v případě nehody automaticky chráněni před časovou ztrátou. Odstup se tak jezdcům započítával, a zatímco Aru z Astany a také Kreuziger projeli cílem čtyři sekundy po vítězi, Contadorovi přibylo k tíži 40 sekund.

To doženu, říká Contador

"Samozřejmě to dost mrzí, že jsme ty sekundy dostali, ale není to nic, co by mě znepokojilo. Jsem přesvědčený, že ten čas zase naženu," řekl Contador. Obhájce třetího místa Aru se pochválil za taktickou jízdu. "Neustále jsem se pohyboval na špici, abych se možné kolizi vyhnul. Co se stalo, stalo se," řekl Aru.

Stejně dopadl Contador i dosud čtvrtý Ital Dario Cataldo, z jehož smůly vytěžil Kreuziger. Uvízl i Španěl Mikel Landa, který se na třetím místě udržel před českým jezdcem o 24 sekund.

Ještě hůř dopadl australský spolufavorit z týmu Sky Richie Porte, který dlouho čekal na nové kolo a dorazil s více než dvouminutovou ztrátou. Těsně před ním se dostal do cíle jeho pomocník Leopold König, jenž přišel o desáté místo v celkové klasifikaci a je patnáctý.

"Jsem ok, ale toto hodně bolí. To je cyklistika, často rozhoduje prostě štěstí. Do rána se oklepu a zítra bude líp," konstatoval na facebooku König.

Po nečekaných změnách se dají předpokládat v sobotu další. Na programu je individuální časovka na 59,4 kilometru. "Jsem na časovku správně nasr..." ulevil si König. "To bude nesmírně důležitá etapa a já do ní dám všechno," prohlásil Aru.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 13. etapa: Montecchio Maggiore - Jesolo (147 km):
1. Modolo (It./Lampre) 3:03:08
2. Nizzolo (It./Trek)
3. Viviani (It./Sky)
4. Porsev (Rus./Kaťuša)
5. Grosu (Rum./Nippo)
6. Richeze (Arg./Lampre)
7. Hofland (Niz./LottoNL)
8. Ruffoni (It./Bardiani Valvole)
9. Mezgec (Slovin./Giant)
10. Haussler (Austr./IAM Cycling) všichni stejný čas
...
25. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -4
95. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -1:36
100. König (ČR/Sky) -2:01
Průběžné pořadí:
1. Aru (It./Astana) 54:20:35
2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -19
3. Landa (Šp./Astana) -1:14
4. Kreuziger -1:38
5. Cataldo (It./Astana) -1:49
6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:02
7. Caruso (It./BMC) -2:12
8. Amador (Kost./Movistar) -2:21
9. Visconti (It./Movistar) -2:40
10. Trofimov (Rus./Kaťuša) -3:15
...
15. König -4:24
116. Vakoč -2:02:54

Reklama

Související témata: