Hlavní obsah

Kulhavý předčil Schurtera a vyhrál úvodní závod SP v Novém Městě

Nové Město na Moravě

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý vyhrál úvodní závod Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Po boji porazil tradičního rivala Nina Schurtera o 24 sekund a ukončil tak jeho nadvládu na Vysočině, kde Švýcar triumfoval v posledních třech letech. Třetí skončil s už více než minutovou ztrátou Francouz Julien Absalon.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jaroslav Kulhavý

Článek

Kulhavý na stejném místě porazil Schurtera a zvítězil již v roce 2011, rok nato si oba role prohodili. Následně Kulhavého dva roky za sebou provázela smůla. "Je to velká úleva, že to teď takhle vyšlo. Ani jsem nečekal, že to bude takhle jednoduché a že by to mohlo vyjít," řekl novinářům třicetiletý jezdec týmu Specialized Racing.

Kulhavý se Schurterem se po zaváděcím kole odpoutali z vedoucí šestice závodníků, už po prvním z šesti okruhů měli k dobru přes 20 sekund a náskok neustále navyšovali. Už v prvním kole skončil po pádu závod pro vítěze úterních Pražských schodů a loňského ročníku etapového závodu dvojic Cape Epic Kristiána Hynka.

Vedoucí duo jelo společně až do závěrečného okruhu. V něm nejprve Kulhavý ztratil poté, co podklouzl a vypadla mu tretra, ale ihned se na Schurtera dotáhl a ve stoupání se přes něho nezadržitelně přehnal do čela. Stříbrný muž olympijského závodu v Londýně už pak nenašel sílu na odpověď a po předchozích triumfech se tentokrát v Novém Městě musel smířit s druhým místem.

"Jaroslav byl dnes extrémně silný. Celý závod jsem musel makat naplno, na rovinách i v kopcích byl lepší. A v posledním kole už jsem nebyl tak čerstvý, abych ještě útočil. Naopak mi nastoupil on a od té doby jsem věděl, že musím jet opatrně do cíle, abych byl alespoň druhý," přiznal Schurter.

Očekává, že se nyní naplno rozvinou bitvy mezi ním a Kulhavým, jak je mohli diváci sledovat i v minulosti. "Loni se Jaroslav trápil, ale teď to vypadá, že je zpět," řekl Schurter.

Druhým z Čechů v cíli byl na 22. příčce Ondřej Cink se ztrátou šesti minut na Kulhavého. "Jsem hodně naštvaný. V polovině zaváděcího kola jsem byl kolem patnáctky, ale pak mě někdo sundal k zemi a to jsem věděl, že velký úspěch nebude. S výkonem jsem spokojený, stíhací jízda byla dobrá. Ten začátek mě mrzí i kvůli divákům, atmosféra podél trati byla skvělá. To nelze vyjádřit. Už se sem moc těším na mistrovství světa," řekl Cink.

Českým bikerkám se nedařilo

Závod žen vyhrála dvaadvacetiletá Švýcarka Jolanda Neffová. Druhá byla norská legenda Gunn-Rita Dahleová-Flesjaaová, třetí loňská vítězka klání na Vysočině Francouzka Pauline Ferrandová-Prevotová. Českým bikerkám se nedařilo, nejlepší z nich byla Karla Štěpánová na 32. příčce s propastnou ztrátou téměř devíti a půl minuty na vítězku.

Neffová odjela první letošní podnik celého seriálu prakticky celý bok po boku s Dahleovou-Flesjaaovou, s níž se průběžně střídaly ve vedení. Rozhodnutí však přišlo v posledním okruhu, když dvaačtyřicetileté Norce podklouzlo na kluzkém kořeni zadní kolo, stoupání musela vyběhnout a obhájkyni celkového prvenství SP se otevřela cesta k vítězství, které přes velkou snahu soupeřky uhájila. Všestranná Ferrandová-Prevotová dojela více než minutu a půl za nimi.

"Jela jsem tak rychle, co to šlo, a věděla jsem, že když najedu do závěrečného sjezdu první, mám velkou šanci vyhrát. Bylo to opravdu těžké, Jednou mi ujela i ona, ale já jsem ji pak stáhla. Jsem moc šťastná, že se mi podařilo vyhrát," prohlásila Neffová, které se v Novém Městě mimořádně daří - vyhrála zde v minulosti již mezi juniorkami (2011) i ženami do 23 let (2012). "Teď to vyšlo i mezi elitou. Je to naprosto fantastické," radovala se Neffová.

Vastl zaostal

Češky na světovou špičku neměly. "Jezdila jsem pořád kolem třicátého místa. Mrzí mě, že se nepodařilo proniknout do té první třicítky, ale i tak jsem spokojená. Nechala jsem na trati všechno. Uteklo mi to o dvě místa, což trošku mrzí, ale jsem spokojená s ohledem na další závody, které mě čekají," prohlásila Štěpánová.

Podobně neúspěšně absolvovali ranní závod jezdci do 23 let. Jan Vastl nedokázal naplnit očekávání, a ačkoli byl mezi domácími cyklisty nejlepší, jeho výkon stačil pouze na konec druhé desítky. Z vítězství se radoval Švýcar Lars Forster před Španělem Pablem Guedem Rodríguezem.

Závod Světového poháru v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě:
Muži - elite:
1. Kulhavý (ČR) 1:33:27
2. Schurter (Švýc.) -24
3. Absalon (Fr.) -1:16
4. Vogel -2:02
5. Flückiger -2:37
6. Näf (všichni Švýc.) -2:59,
...
22. Cink -6:05
27. Škarnitzl -6:46
51. Novák -8:41
70. Eberl -10:49
93. Paprstka
103. Nesvadba oba -1 kolo
108. Vobecký
120. Malík oba -2 kola
125. Damek -3 kola
Skalický
a Hynek (všichni ČR) oba nedokončili
Do 23 let:
1. Forster (Švýc.) 1:22:20
2. Rodríguez (Šp.) -17
3. Frischknecht (Švýc.) -45
4. Seigle (Fr.) -1:04
5. Gaze (N. Zél.) -1:05
6. Grotts (USA) -1:08
...
20. Vastl -4:46
28. Stošek -5:45
44. Bogar -8:15
59. Rajchart -9:44
95. Kubín -14:16
100. Šulc
102. Šírek oba -1 kolo
111. Doležal -2 kola
Kobes
Jílek (všichni ČR) oba nedokončili.
Ženy:
1. Neffová (Švýc.) 1:34:29
2. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) -1
3. Ferrandová-Prevotová (Fr.) -1:39
4. Pendrelová (Kan.) -2:21
5. Langvadová (Dán.) -2:27
6. Kalentěvová (Rus.) -2:54
...
32. Štěpánová -9:24
43. Škarnitzlová -11:45
47. Šulcová -12:26
58. Huříková -14:42
Veselá (všechny ČR) -1 kolo

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články