Hlavní obsah

Za bikerku Huříkovou nabízeli velbloudy

Jan KrůtaPrávo

Začátkem září získala Tereza Huříková v Livignu titul juniorské mistryně světa v cross country na horských kolech, ale ve víru oslav se netopila dlouho. Stihla dovolenou, pobyt v lázních a nyní už zase zbrojí na novou sezónu.

Foto: mtbs.cz/Jan Němec

Tereza Huříková

Článek

"Po šampionátu jsem byla v Lázních Toušeň, kde jsem potkala i desetibojaře Šebrleho, pak jsme jely s mamkou na týden do Tuniska. Hezky jsme si to užily. Mamce místní chlapi říkali, že za mě dají padesát velbloudů, protože tam na ně všechno přepočítávají," vypráví s úsměvem osmnáctiletá půvabná bikerka.

Po volnu už je znovu v plném tréninku. "Chodíme běhat, bruslit, do tělocvičny," přibližuje Huříkové trenér Jiří Lutovský. Jeho svěřenkyně navíc ještě o minulém víkendu závodila, při finále Světového poháru v maratónu ve Francii skončila druhá mezi juniorkami.

To byla tečka za juniorskou kategorií, od nové sezóny už bude závodit mezi ženami. Ale ne na mistrovství světa a Evropy, kde Mezinárodní cyklistická unie nově zavedla kategorii do 23 let. "Aspoň ten přechod nebude tak náročný," tvrdí loňská juniorská mistryně světa v časovce. "Ale na jiných závodech budu se ženami normálně závodit a samozřejmě počítám s tím, že nebudu hned vyhrávat," dodává závodnice z Vimperku.

Chtěla by být jako Dahleová

Přesto však už ve svých dlouhodobých plánech vzhlíží k olympiádě v Pekingu, kde by se chtěla předvést v co nejlepším světle. Tam se setká se svým vzorem, norskou fenoménkou sezóny Gunn-Ritou Dahleovou, která chce v Pekingu uzavřít svou bohatou kariéru. "Na šampionátu v Livignu jsem za ní běžela, aby mi podepsala kartičku," prozrazuje s úsměvem Huříková. "Je mi hrozně sympatická a jednou bych strašně chtěla být na horských kolech tam dominantní jako ona."

Říká o sobě, že jí úspěchy na juniorském poli nijak hlavu nezamotají. "Myslím, že jsem zůstala stejná, a kdybych se nějak změnila, určitě mě na to moji nejbližší hned upozorní," dodává členka stáje Česká spořitelna MTB. Tam bude působit i nadále, nemá potřebu měnit dres. "Mám tady velice slušné podmínky a v týmu jsem maximálně spokojená."

Reklama