Hlavní obsah

Königova ztráta na Giru narostla kvůli penalizaci, dál vede Contador

Aktualizováno

Italský cyklista Sacha Modolo vybojoval v 17. etapě v hromadném spurtu druhé vítězství na letošním Giru d'Italia. Cílem ve švýcarském Luganu prolétl před krajanem Giacomem Nizzolem a Slovincem Lukou Mezgecem a zajistil už čtvrtý triumf v 98. ročníku závodu pro stáj Lampre-Merida. Se 134 kilometry nejkratší etapa letošního Gira nepřinesla žádné změny v čele průběžného pořadí, které dál vede Španěl Alberto Contador.

Foto: Claudio Peri, ČTK/AP

Alberto Contador nadále v růžovém trikotu pro lídra Gira.

Článek

Leopold König dojel na 18. místě ve stejném čase jako vítěz, ale jeho ztráta na Contadora na šesté příčce celkové klasifikace se zvýšila na 9:31 minuty. Český jezdec týmu Sky totiž dostal stejně jako dalších 15 závodníků desetisekundovou penalizaci a pokutu 50 švýcarských franků (1300 korun) za to, že se v úterní náročné horské etapě příliš dlouho drželi doprovodných vozidel.

Hned v úvodu 17. etapy ujela trojice Iljo Keisse, Marco Bandiera a Giacomo Berlato, která se držela v úniku přes sto kilometrů, než ji peloton dostihl. V závěru neuspěli s pokusem o trhák ani Adam Hansen, Tom Jelte Slagter, Philippe Gilbert a Luca Paolini.

Finiši vládl stejně jako v 13. etapě Modolo. "Na papíře vypadala ta etapa snadně, ale ve skutečnosti to byla dřina. Na posledním kopci čtyři kilometry před cílem jsem viděl, že spousta sprinterů má potíže. Asi na tom byli hůř než já. Včera to bylo náročné, ale mně dneska jely nohy dobře," řekl sedmadvacetiletý Ital.

Podobně mluvil lídr závodu Contador. "Teoreticky šlo o tranzitní etapu, ale byla náročná. Jelo se nahoru a dolů. Většinu dne jsme jeli proti větru. V pelotonu vládla nervozita a jelo se rychle, když ujeli ti tři. Zatím se skoro každý den něco přihodilo, pád nebo defekt, takže jsem rád, že jsem tentokrát dojel v bezpečí. Právě do Lugana, kde žiju a kde jsou to mé dobře známé silnice," uvedl jezdec stáje Tinkoff-Saxo, jehož pomocník Roman Kreuziger dorazil do cíle na 73. místě se ztrátou 47 sekund.

Ve čtvrtek se peloton vrátí do Itálie. Na trase z Melide do Verbanie dlouhé 170 kilometrů čeká jezdce i náročné, až třináctiprocentní stoupání na Monte Ologno, po kterém následuje sjezd do cíle.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 17. etapa Tirano - Lugano (134 km):
1. Modolo (It./Lampre) 3:07:51
2. Nizzolo (It./Trek)
3. Mezgec (Slovin./Giant)
4. Haussler (Austr./IAM)
5. Appollonio (It./Androni Giocattoli)
6. Broeckx (Belg./Lotto)
7. Lobato (Šp./Movistar)
8. Porsev (Rus./Kaťuša)
9. Reza (Fr./FDJ)
10. Van der Lijke (Niz./LottoNL)
18. König (ČR/Sky) všichni stejný čas
73. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -47
123. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -3:51
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 68:12:50
2. Landa (Šp./Astana) -4:02
3. Aru (It./Astana) -4:52
4. Amador (Kost./Movistar) -5:48
5. Trofimov (Rus./Kaťuša) -8:27
6. König -9:31
22. Kreuziger -38:34
117. Vakoč -3:20:53

Reklama

Související témata: