Hlavní obsah

König: Trošku mrzí, že nevyšla první pětka, ale jinak spokojenost

Cyklista Leopold König dokázal proměnit i svůj třetí start na Grand Tour v umístění v první desítce. Na Giru d'Italia skončil šestý a kromě svého nejlepšího umístění na největších třech závodech roku potvrdil, že špičková stáj Sky při jeho angažování před touto sezónou rozhodně nešlápla vedle.

Foto: facebook Leopold König, Facebook

Leopold König

Článek

König po Vueltě 2013, kde skončil devátý, a loňské Tour, na níž zazářil sedmým místem, prokázal i na Giru vzestupnou tendenci. A to i přesto, že lídrem týmu byl původně Australan Richie Porte, jenž měl skvělý začátek sezony a patřil k největším favoritům. Po dvou třetinách závodu však kvůli následkům pádu odstoupil.

"Třetí Grand Tour, první za Sky, mé první Giro a nejlepší výsledek na Grand Tours. Navíc z pozice domestika pro Richieho," bilancoval König v rozhovoru s ČTK. "Trošku sice zamrzí ta ztráta pozice v první pětce, ale jinak je tento výsledek určitě hodně potěšitelný," doplnil König.

I na jeho hlase bylo patrné, že si výborný výsledek užívá a jakákoliv "kdyby" jdou stranou. "Už vím, jak jsou ty tři týdny dlouhé. Člověk musí brát výsledek takový, jaký je. Za ty tři týdny se toho může opravdu hodně přihodit. Po stránce emocí je to trošku jiné než po loňské Tour, to jsem byl trošku prázdný. Teď se cítím celkově lépe. A mám radost i z toho, že se mi podařilo v týmu převzít zodpovědnost za Richieho," uvedl König.

Těšit ho může i to, že se blýskl hned v první Grand Tour v barvách Sky. "Je to i znamení toho, že se na ty velké závody umím připravit. A teď na Giru se mi to podařilo i přes ten špatný vstup do sezony, který jsem měl. Ukázal jsem, že umím jet velké závody kdykoliv během toho roku a i se třeba poprat s počasím na Giru, byť letos nebylo zase až tak extrémní," podotkl sedmadvacetiletý jezdec.

Podle svých slov tušil již během úvodních etap, že by před ním mohl být velmi dobrý závod. "Cítil jsem se hned v tom prvním týdnu relativně dobře a nejelo se mi špatně při těch prvních horských dojezdech," řekl König. Nejhůře mu bylo v náročné 16. etapě. "Následovala po druhém volném dnu, vedla přes Madonnu di Campiglio, kde byly asi tři stupně, pak Passo Tonale a výstup na Mortirolo. Bylo to opravdu těžké, takhle vyčerpaný jsem dlouho nebyl," připustil König.

Nejistá Tour

Jeho výkony nezůstaly ve Sky bez odezvy. "Když to nebudu hodnotit z pohledu Richieho, který nedosáhl na kýžený úspěch, generální manažer Dave Brailsford byl samozřejmě nadšený. Protože plán B je vždy nevyzpytatelný a člověk neví, jak to dopadne," řekl König.

Sám však pomýšlí ještě výš a věří, že i kýžené pódium na Giru, Tour, nebo Vueltě má na dosah. "Asi ten největší dar, co člověk může dostat, je vyrovnanost a konstantnost výkonů. A tu buď v sobě člověk má, nebo nemá. Ale já ji mám a tři starty na Grand Tours to potvrzují. K tomu poslednímu kroku na pódium potřebuji ještě o něco zvýšit celkovou výkonnost, ale věřím, že to by měl být mnohem menší krůček, než kdybych se snažil a učil jezdit vyrovnaně," prohlásil König.

Již za měsíc, 4. července v nizozemském Utrechtu, odstartuje Tour de France. Zda se bude týkat i jeho, zatím neví. "Jsem už v širším kádru, ale tam bude rozhodně více než devět lidí, kteří budou pak v konečné nominaci, přetlak tam je. Podle toho, jak to ve Sky bývá, se vše dozvíme až relativně těsně před Tour. Já sám jsem zvědavý, jak tělo zareaguje, ale i v tom posledním týdnu tady to bylo dobré," uvedl König.

Reklama