Hlavní obsah

Půlka odvážného plánu splněna. Teď Contadora čeká Stará dáma

Radek MalinaPrávo

Padesát procent úkolu letošní sezóny je splněno! Španěl Alberto Contador vyhlásil smělý plán: vyhrát Giro d’Italia i Tour de France, dva nejtěžší cyklistické závody světa. V roce 1998 dokázal tento double vybojovat Ital Marco Pantani, pak už nikdo stejně bláznivý a odvážný kousek nesvedl. Dvaatřicetiletý Španěl si v Miláně po včerejší poslední etapě Gira naposledy oblékl růžový trikot pro nejlepšího jezdce. Tou dobou už se mu ale hlavou honily myšlenky na triumf ve Staré dámě, jak je přezdívána Tour de France.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador s trofejí pro vítěze Giro d'Italia.

Článek

„Letošní Giro se na papíru mohlo zdát snadnější, protože kopce nebyly tak strmé. Ale musel jsem k vítězství vynaložit mnohem víc energie, než bych si přál. Hlavní bude udržet v rovnováze odpočinek a trénink," prohlásil Contador pro cyclingnews.com.

Zdálo se, že jeho tým nebyl stejně silný jako borci v dresech Astany, což směrem k Tour není pro Španěla dobré zjištění. „Ač z vnějšku mohou zaznívat jakékoliv názory, bez pomoci parťáků by byl růžový trikot jen utopií. Je třeba vidět, že Astana byla fenomenální. Pokud byla na čele skupina deseti jezdců, měla Astana poloviční zastoupení, v osmičlenné skupině pak měla minimálně čtyři cyklisty," krčil rameny nad skvělou formou formace hlavního soka.

Když triumfálně juchal v růžovém dresu, zvedl na pravé ruce tři prsty. „Počítám si i vítězství z roku 2011," netajil Contador své přesvědčení, že čtyři roky starý triumf na Giru mu byl kvůli dopingovému prohřešku odebrán neoprávněně.

Oficiálně má nyní na kontě dvě výhry z Tour de France, tři z Vuelty a dvě z Gira. V historických tabulkách jsou výše jen Belgičan Merckx (11) a Francouzi Hinault (10) s Anquetilem (8). Právě posledně jmenovaného by Contador v červenci rád dostihl. „Doufám, že budu schopný bojovat ve Francii o žlutý dres," potvrdil Španěl, že nemá v plánu jet od 4. července na Tour jen pro nějaké etapové vavříny.

Reklama

Související témata: