Hlavní obsah

UCI by měla přestat vytvářet chaos, říká Kreuzigerův šéf

Praha

Případ Romana Kreuzigera podle jeho zaměstnavatele Olega Tiňkova ukázal, že Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potřebuje důkladnou transformaci. Český jezdec se po dvouletém boji zbavil podezření z dopingu, které na něm ulpělo poté, co ho UCI informovala o podezřelých hodnotách v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012. Dokonce mu pozastavila činnost, i když podle vlastních pravidel k tomu neměla důvod.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

"Musejí být logičtější a přestat vytvářet chaos a turbulence v cyklistice," uvedl majitel stáje Tinkoff-Saxo pro server Cyclingnews po dnešním oznámení UCI a Světové antidopingové agentury (WADA), že stáhly své odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne a již nebudou usilovat o Kreuzigerovo potrestání.

"Nemám slov," napsal Tiňkov v první reakci na twitter. "Tady mu říkám, že vyhrajeme," připsal ke společné fotografii s šéfem UCI Brianem Cooksonem, který loni uvedl, že Kreuzigerův biologický pas vykazuje velmi závažné anomálie.

"Mám velkou radost kvůli Romanovi a jeho ženě, protože to pro ně nebylo lehké období. A těším se, že ho uvidím v naší sestavě na Tour de France, i když o tom teprve rozhodnou naši sportovní ředitelé," uvedl Tiňkov.

Před rokem Kreuziger právě kvůli kauze s biologickým pasem přišel o možnost obhajovat na Tour páté místo z roku 2013.

Reklama