Hlavní obsah

Cyklista Padrnos byl v Itálii zbaven obvinění

SAN REMO (Itálie)

Soud v San Remu v pondělí zbavil českého cyklistu Pavla Padrnose obvinění z přechovávání zakázaných podpůrných látek v průběhu Giro d'Italia v roce 2001. Uvedla to agentura ANSA. Jezdec špičkové profesionální stáje Discovery Channel se tak nemusí bát trestu v podobě dvouměsíčního vězení a pokuty 2000 eur (necelých 60 tisíc korun), který pro něj začátkem října navrhl státní zástupce.

Článek

Potrestáni byli populární italský závodník Dario Frigo a jeho krajané Alberto Elli a Giuseppe Di Grande, kterým soud za držení dopingových látek udělil půlroční vězení s podmínkou a pokutu 12 tisíc eur. Masér Primo Pregnolato zaplatí za porušení italských antidopingových zákonů poloviční částku, zároveň byl podmínečně odsouzen k osmiměsíčnímu vězení. Společně s trojicí italských cyklistů musí zaplatit jako odškodné národnímu olympijskému výboru dalších 10 tisíc eur.

Dnešní verdikt soudce Paola Luppiho udělal tečku za vleklou aférou. Na Padrnose padlo podezření poté, co u něho na hotelovém pokoji policisté našli Mannitol, který patří mezi zakázaná diuretika. Podle českého cyklisty šlo o nedorozumění: měl u sebe prý povolený výživový prostředek Karnitin a Mannitol sloužil jen jako konzervační látka v neškodném množství.

Při projednávání kauzy v San Remu zastupoval Padrnose právník. "Říkal mi, že státní zástupce v mém případě zřejmě vůbec neví, o co jde," řekl cyklista ČTK začátkem října a věřil, že pro něj celá věc dobře dopadne.

Stejně jako letitý pomocník legendárního Lance Armstronga byli osvobozeni také další jezdci Giampaolo Mondini, Daniele De Paoli, Stefano Zanini a Giuliano Figueras.

Hlavní pozornost v aféře poutal Frigo, který si v roce 2001 poté, co u něj na Giru byly nalezeny zakázané látky, odpykal půlroční distanc. Letos na Tour de France se postaral o další skandál, když celníci našli v autě jeho ženy dopingové prostředky. Frigo byl poté ze závodu vyloučen.

Reklama

Související témata: