Hlavní obsah

Slavný spurtér Petacchi ohlásil konec cyklistické kariéry

Řím

Italský spurtér Alessandro Petacchi v 41 letech ohlásil konec cyklistické kariéry. Jeho posledním závodem bylo nedávné Giro d'Italia. Chtěl ještě příští týden startovat na závodě Kolem Venezuely, ale viróza mu to zhatila. Nyní se chce více věnovat rodině a synovi Alessandrovi.

Foto: Profimedia.cz

Alessandro Petacchi při letošním Giru.

Článek

Odchod z profesionálního pelotonu oznámil Petacchi italskému cyklistickému portálu tuttobiciweb.it. "Tak to by bylo. Už nikdy nevlezu na závodní kolo. Už jsem ho pověsil na zeď v garáži, bez galusek," řekl Petacchi.

Byly doby, kdy byl Petacchi ve spurtu téměř neporazitelný. Na velkých závodech - Giru, Tour de France a Vueltě - vyhrál celkem 48 etap. V roce 2003 se mu jako prvnímu v historii podařilo zvítězit na všech těchto akcích.

Stejně jako jiným profesionálním cyklistům se ani Petacchimu nevyhnuly problémy s užíváním zakázaných látek. V roce 2008 dostal trest za to, že o rok dříve užil příliš vysoké množství salbutamolu. Ten měl jako astmatik povolený, ale hranici pro výjimku výrazně překročil.

Petacchi ohlásil konec kariéry už v roce 2013, ale ve sportovním důchodu tehdy vydržel jen několik měsíců. Pak se vrátil k cyklistice v barvách stáje Omega Pharma-Quick-Step, jejíž barvy hájil až do letoška.

Reklama