Hlavní obsah

Sagan se ve Švýcarsku vyrovnal poválečným legendám

Biel

Slovenský cyklista Peter Sagan si dospurtoval v šesté etapě pro druhé vítězství v letošním ročníku závodu Kolem Švýcarska. V čele závodu zůstal vítěz středeční královské etapy Francouz Thibaut Pinot, který dojel do cíle v Bielu po 193 kilometrech v pelotonu.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan.

Článek

Sagan si připsal už jedenácté etapové prvenství ve Švýcarsku a vyrovnal se rekordmanům závodu Hugo Kobletovi a Ferdimu Küblerovi, kteří sbírali své úspěchy po druhé světové válce. Na otázku, zda pro něj tato jména něco znamenají, slovenský spurtér řekl: "Ne. Zítra je zkusím překonat."

Ve finiši porazil Belgičana Jürgena Roelandtse a Nora Alexandera Kristoffa. Kontakt s nimi v posledních stovkách metrů ztratil Brit Mark Cavendish, který tak do souboje o vítězství nezasáhl a dojel šestý se ztrátou dvou sekund. Přitom právě Cavendishovi kolegové z týmu Etixx-QuickStep včetně Zdeňka Štybar měli velkou zásluhu na tom, že peloton zlikvidoval kilometr před cílem náskok skupinky uprchlíků.

V té době už chyběl v hlavním poli Štybar, který pět kilometrů před cílem upadl a strhl s sebou stájového kolegu Juliena Vermota. Český exmistr světa v cyklokrosu dokončil etapu se ztrátou 6:37. O 46 sekund za Saganem přijel Jan Hirt, který je celkově na 34. příčce. Štybar má již více než hodinové manko.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 6. etapa (193,1 km):
1. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 4:34:43
2. Roelandts (Belg./Lotto)
3. Kristoff (Nor./Kaťuša)
4. Drucker (Luc./BMC)
5. Bennati (It./Tinkoff-Saxo) všichni stejný čas
6. Cavendish (Brit./Etixx-Quick-Step) -2
...112. Hirt (ČR/CCC Polkowice) -46
144. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -6:37
Průběžné pořadí:
1. Pinot (Fr./FDJ) 22:16:51
2. Thomas (Brit./Sky) -42
3. Špilak (Slovin./Kaťuša) -50
4. Pozzovivo (It./AG2R) -55
5. Ángel López (Kol./Astana) -1:07
6. Fuglsang (Dán./Astana) -1:22
...34. Hirt -19:28
114. Štybar -1:05:25

Reklama

Související témata: