Hlavní obsah

Giro v ČR? Klaus mladší jedná o pražském startu závodu

Praha

Dostat do Česka slavný cyklistický závod Giro d'Italia se snaží syn bývalého prezidenta Václav Klaus mladší. Na jaře už o tomto záměru jednal v Praze s ředitelem závodu Maurem Vegnim. Klausovým cílem je, aby Giro startovalo na českém území v roce 2017 při příležitosti konání 100. ročníku, nebo v dalším roce.

Foto: Daniel Dal Zennaro, ČTK/AP

Belgičan Philippe Gilbert se raduje z etapového vítězství na Giru.

Článek

Podle jeho představ by Giro začínalo v Praze a poté se přesunulo do Bratislavy.

„Máme už vytipovaná i konkrétní města na trase, ale zatím je nechci zveřejňovat," řekl Mladé frontě Dnes. Giro startuje v posledních letech mimo Itálii celkem často, například loni hostilo začátek závodu Irsko, které za tuto možnost údajně zaplatilo tři milióny eur.

„O ceně jsme samozřejmě jednali. Oni nám něco nastínili a my jim řekli, co je pro nás reálné. Nakonec jsme se střetli někde na půli cesty. Teď obcházíme primátory a starosty měst, zda by o to měli zájem, a snažíme se tu částku naplnit," uvedl Klaus mladší, který je cyklistickým fanouškem. Startuje v amatérských závodech a Giro jezdí sledovat přímo do Itálie. Cenu, o které se jedná, neprozradil.

Česko zřejmě nebude jediným zájemcem o zorganizování startu Gira, kandidáty jsou prý i Washington či Spojené arabské emiráty.

Reklama