Hlavní obsah

Vakoč je poprvé šampiónem. Na Sagana ale nestačil

Český titul v závodě s hromadným startem na společném mistrovství českých a slovenských cyklistů v Žilině získal Petr Vakoč před Leopoldem Königem a Jiřím Polnickým. Dvaadvacetiletý člen týmu Etixx-Quick-Step vylepšil loňskou druhou příčku ze Slavkova a má první zlato mezi domácí elitou. Roman Kreuziger skončil po technických potížích čtvrtý. Závod vyhrál Slovák Peter Sagan.

Foto: Sport.cz

Český cyklista Petr Vakoč (vpředu).

Článek

První polovinu závodu v Saganově rodišti, kde jezdce čekalo deset okruhů a 199 kilometrů, oživil únik pětičlenné skupinky, v níž nebyl nikdo z favoritů. Z kompletní české špičky, z které po narození syna Lewise vypadl pouze Zdeněk Štybar, začal jako první závodit Kreuziger a ke skupině se sám dotáhl.

S jezdcem týmu Tinkoff-Saxo se v nevlídném deštivém počasí udrželi jen Josef Hošek a Tomáš Kalojíros, ale pouze dočasně. Kreuziger jel nějakou dobu v čele osamocený, jenže hlavní zápletka se začala teprve rozvíjet, když jezdci najeli do devátého okruhu. Na lídra se dotáhli společně Sagan, Vakoč, Polnický, Josef Černý a záhy i Jan Bárta. Po chvíli se přihnal také další z favoritů König.

Na začátku posledního okruhu se propadl až zpět do pelotonu kvůli delší dobu trvávajícím technickým potížím Kreuziger a bylo zřejmé, že tím vypadl ze hry o titul. Ten si nakonec za suverénním Saganem vyjel Vakoč, jenž korunoval vydařený týden. Minulou neděli v Baku získal bronz na Evropských hrách a v pátek v mistrovské časovce v Žilině obsadil rovněž třetí místo.

Společné mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Žilině - závod s hromadným startem (199 km):
Muži elite - absolutní pořadí:
1. P. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 4:51:15
2. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -15
3. König (Sky) -26
4. J. Polnický (Whirlpool Author)
5. J. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) oba -1:23
6. Tybor (SR/Dukla Trenčín)
7. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) oba -1:24
8. Boroš (BKCP Powerplus)
9. Kováč (SR/Dukla Trenčín)
10. Hník (Cult Energy) všichni -1:26.
Jezdci do 23 let - mistrovství ČR:
1. Sisr (Dukla Praha) 4:52:38
2. Černý (CCC Polkowice) stejný čas
3. Turec (Cycling Academy p/b Sagan) -1

Reklama

Související témata: