Hlavní obsah

Contador chce při Tour mezi vyvolené. Zastaví ho Froome, nebo jiný hladový vlk?

Praha

Pistolník tančící v pedálech na základě pocitů proti stroji čerpajícímu klíčové informace z počítačových dat. Bitva gigantů poutá pozornost nejen cyklistického světa před sobotním startem Tour de France. Španěl Alberto Contador z Tinkoff-Saxo vs. Chris Froome ze Sky, to je hlavní sága 21 etap dlouhé story největšího závodu planety.

Foto: koláž Sport.cz s použitím Profimedia.cz

Alberto Contador (vpravo) chce po Giru triumfovat i na Tour. Zkříží mu plány Chris Froome?

Článek

Dvaatřicetiletý španělský rodák z Madridu letos už ovládl Giro d´Italia. A pouhých pět týdnů po získání růžového trikotu pro nejlepšího jezdce z etap na Apeninském poloostrově hodlá opanovat Starou dámu, jak se závodu ve Francii přezdívá. Přitom od roku 1998, kdy se podobný double podařil Italu Pantanimu, nikdo stejně bláznivý a odvážný kousek nesvedl.

„Myslím, že mě čeká nejtěžší Tour v životě," přemítá Contador, který už závod absolvoval sedmkrát. Dvakrát jej ovládl. A teď chce změnit dějiny. Vyvrátit tvrzení, že v moderní cyklistice je nemožné vyhrát dva závody Grand Tour v řadě.

Nejtěžší ročník dekády

„Když si promítnu prvních devět dnů letošního závodu, jde o nejtěžší ročník poslední dekády. Vždyť za tu dobu absolvujeme minimálně šest intenzivních etap, možná více. Bude to bez odpočinku, žádné přejezdové etapy. Klíčová bude konzistence," říká Contador v rozhovoru pro Cycling Weekly. Aby bylo jasno: po úvodní časovce přijde etapa se závěrečnými 40 kilometry podél pobřeží na větru, při třetím díle je finiš na obávané belgické „stěně" Mur de Huy a pak přijde den s nejdelší etapou (223,5 km) proloženou sedmi sektory s celkem třinácti kilometry po kostkách ještě z dob první světové války.

Celkem na účastníky čeká sedm horských etap s pěti dojezdy na kopci. V jedenácté etapě výstup na legendární Tourmalet, později pak mimo jiné stoupání na Croix Neuve, které má více než desetiprocentní sklon. Obrovskou prověrkou bude i 21,7 km dlouhý výstup na Col de Glandon a v předposlední den pak lahůdka: stoupání na Col de la Croix de Fer, dlouhé 29 kilometrů s průměrným sklonem 5,2 procenta a cíl po magickém výšlapu přes 21 vyhlášených serpentin do Alpe d´Huez.

„Moje taktika je jasná. Buď vítězství, nebo nic. Jsem tu, protože jsem vyhrál Giro. Bez něho ovládnout další Tour by nebylo nic tak zásadního," naznačuje Contador, že se chce zařadit po bok sedmi legend, které dokázaly v jedné sezóně ovládnout Giro i Tour. Před Pantanim v roce 1998 seznam vyvolených zahrnuje ještě Coppiho, Anquetila, Merckxe, Hinaulta, Roche a Induraina. „Pokud bych dokázal vybojovat double, změní mi to kariéru. Jsem si tím jistý. Dosáhl bych milníku, který si lidé navždy budou pamatovat," má jasno Contador.

Loni favority zastavily zlomeniny

Španělský velikán se však bude muset vypořádat nejen s nástrahami tratě, ale také bude čelit nažhaveným soupeřům. Největším bude nepochybně Chris Froome. Vždyť minulý rok oba cyklističtí velikáni po pádech opustili Tour předčasně. Contador kvůli zlomené noze, jeho sok po zlomenině ruky. Oba jsou extrémně motivováni.

Froome v sezóně nijak nezářil, ze zdravotních důvodů musel vynechat Tirreno-Adriatico, trápil se při závodě Kolem Katalánska a spadl při Valonském šípu. Jenže pak byl třetí Kolem Švýcarska a ovládl Criterium Duphiné. „Formu jsem budoval pomaleji, ale nemyslím, že jde o problém. S formou jsem přesně tam, kde jsem být chtěl," ujišťuje Froome. „Klíčových bude prvních deset dnů. Ten program je jako seriál klasik," uvědomuje si britský závodník.

V záloze pak číhají další hladoví vlci. Ital Nibali, jenž z loňských karambolů dvou favoritů vytěžil žlutý trikot či nevyzpytatelný Kolumbijec Quintana. Dokáže Contador ovládnout bitvu na všech frontách?

Kdo vyhraje Tour de France 2015?
Alberto Contador
34,6 %
Chris Froome
17,5 %
Vicenzo Nibali
8,1 %
Nairo Quintana
14,8 %
Jiný cyklísta
25 %
Celkem hlasovalo 1945 čtenářů.

Reklama

Související témata: