Hlavní obsah

Bonnet má po pádu na Tour několikrát zlomený krční obratel

Huy

Francouzský cyklista William Bonnet, který způsobil hromadný pád ve třetí etapě Tour de France, utrpěl několikanásobnou zlomeninu druhého krčního obratle a musí na operaci. Zranění odhalilo vyšetření v nemocnici v belgickém Huy.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Sedřený francouzský cyklista William Bonnet trpí po pádu ve třetí etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Původně se přitom zdálo, že Bonnet vyvázl z děsivé nehody v rychlosti 70 až 80 km/h bez vážnějších následků. Jezdec stáje FDJ zřejmě lehce škrtl o kolo před sebou a spadl, načež se přes něj převalili další závodníci.

Bonnet byl ošklivě potlučený, ale zůstal při vědomí a normálně hýbal všemi končetinami. Preventivně dostal na krk zpevňující límec. Až v nemocnici se ukázalo, že utrpěl zlomeniny.

"Podle našeho doktora Gerarda Guillauma není tahle zlomenina sama o sobě vážná, ale je potřeba zajistit stabilizaci, aby se zabránilo větším rizikům," uvedl tým FDJ s tím, že Bonnet se podrobí operaci po rychlém převozu v Paříži. Třiatřicetiletý jezdec startoval na Tour pošesté a potřetí za sebou ji nedokončí stejně jako v letech 2011 a 2013.

Odstoupit musel v pondělí také Švýcar Fabian Cancellara, který jel ve žlutém trikotu vedoucího jezdce. Při stejné nehodě si zlomil dva bederní obratle. Závod skončil i pro další tři jezdce. Jeden z adeptů na přední umístní Nizozemec Tom Dumoulin si zlomil rameno, Australan Simon Gerrans zápěstí, zatímco jeho kolegu ze stáje Orica Daryla Impeyho vyřadila zlomenina klíční kosti. Při jiném pádu o dva kilometry dále se zranil Rus Dmitrij Kozončuk, jenž si zlomil lopatku a klíční kost.

Reklama