Hlavní obsah

Pátou etapu Tour de France vyhrál Greipel, Štybar dál v elitní desítce

Amiens
Aktualizováno

Pátou etapu slavného cyklistického závodu Tour de France, která vedla z Arrasu do Amiensu, vyhrál Němec André Greipel. Pro cyklistu ze stáje Lotto to bylo již druhé letošní etapové vítězství, dohromady již osmé. Celkovým lídrem zůstává Greipelův krajan Tony Martin. Nejlepším z Čechů byl dnes Roman Kreuziger, který dojel na 44. místě. V průběžném pořadí je nejlepší Zdeněk Štybar, jenž drží desátou pozici.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Německý cyklista André Greipel oslavuje v cíli 5. etapy Tour de France svůj triumf.

Článek

Na druhém místě projel cílem slovenský spurtér Peter Sagan, na stupně vítězů se v závěrečném finiši prodral také Brit Mark Cavendish, kterému pomáhal rozjíždět spurt i Zdeněk Štybar. Nejlepším z Čechů byl dnes na 44. místě ve stejném času jako vítěz Roman Kreuziger (celkově 15.). Také Štybar dojel v hlavním pelotonu na 56. pozici a celkově zůstává desátý. Leopold König nabral manko více než 10 minut a dojel na 112. pozici, Jan Bárta byl v cíli ještě o další čtyři minuty později na 145. místě.

Podle Štybara to byla dnes bláznivá etapa. "Hodně foukalo a pršelo, všichni byli extrémně nervózní," uvedl na svých internetových stránkách. "Bylo hodně úniků, ale také pádů a nehod, naštěstí my jsme se pohybovali hodně vepředu, takže do problémů jsme se nedostali," líčil český cyklista. Jeho cílem bylo udržet Cavendishe na dosah etapového vítězství. "To se podařilo, ale chtěli jsme vyhrát."

Už začátek propršené etapy se stal osudným domácímu Naceru Bouhannimu. Jedna ze sprinterských hvězd v pelotonu byla nucena po pádu odstoupit a skončila v nemocnici. "Byl v nemocnici na kontrole žeber, loktu a zápěstí, naštěstí nemá nic zlomeného," uvedl sportovní ředitel jeho stáje Cofidis Didier Rous.

Cyklisté dnes po třech dnech intenzivního závodění věřili na rovině v poklidnou jízdu a chtěli vzdát v místech někdejších bojů na severu Francie hold padlým hrdinům první světové války. Ale také další průběh poznamenaly pády na kluzkých silnicích, po nehodě odstoupil ze závodu také Novozélanďan Jack Bauer.

König také upadl

Do jednoho z největších pádů se 25 kilometrů před cílem zapletlo asi 30 jezdců. Na zemi se ocitl také König. Vnízké rychlosti upadl i Francouz Thibaut Pinot, třetí muž loňské Tour. Loni druhý Jean-Christophe Péraud musel kvůli pádu zastavit a výrazně se zdržel. Nikdo však nebyl vážněji zraněn.

Greipelovo vítězství podtrhlo skvělý vstup Němců do Tour. Martin zvítězil v úterý a dostal se díky tomu do čela závodu. "Nemohli jsme si vysnít lepší začátek, je to dobré pro německé fanoušky cyklistiky, získáváme zpět náš kredit," řekl Martin, trojnásobný mistr světa v časovce.

Ještě zhruba 300 metrů před cílem byl Greipel zavřený mezi ostatními a jen těžko se prosazoval dopředu. "Všechny sprinty jsou jiné, pokaždé se začíná od nuly. Nebyl jsem na tom dobře, ale našel jsem si mezeru a zvládl to. Jede se mi letos velmi dobře," liboval si lídr bodovací soutěže, kterou vede před Saganem. "Přitom na těch dlažebních kostkách jsem včera nechal hodně sil."

V cíli druhý Sagan litoval, že souboj prohrál, ale velkou hlavu si z toho nedělal. "Mohlo to být ještě horší, 200 metrů před cílem jsem měl ke stupňům hodně daleko. Byl to slušný sprint, ale letos je naším lídrem Alberto Contador a všichni pracujeme pro něj. Žlutý trikot je nejdůležitější," prohlásil vítěz bodovací soutěže z předchozích tří ročníků Tour.

Cyklistický závod Tour de France:
5. etapa Arras - Amiens (189,5 km)
1. Greipel (Něm./Lotto) 4:39:00
2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo)
3. Cavendish (Brit./Etixx-Quick-Step)
4. Kristoff (Nor./Kaťuša)
5. Boasson Hagen (Nor./MTN-Qhubeka)
6. Degenkolb (Něm./Giant)
7. Démare (Fr./FDJ)
8. Coquard (Fr./Europcar)
9. Cimolai (It./Lampre)
10. Van Avermaet (Belg./BMC Racing),
...44. Kreuziger (Tinkoff-Saxo),
56. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) všichni stejný čas,
112. König (ČR/Sky) -10:22,
145. Bárta (ČR/Bora-Argon 18) -14:15.
Průběžné pořadí:
1. T. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 17:19:26
2. Froome (Brit./Sky) -12
3. Van Garderen (USA/BMC) -25
4. Sagan -33
5. Gallopin (Fr./Lotto) -35
6. Van Avermaet -40
7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46
8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48
9. Thomas (Brit./Sky) -1:15
10. Štybar -1:16,
...15. Kreuziger -2:03,
105. Bárta -24:04,
133. König -30:14.

Reklama