Hlavní obsah

Česká senzace na Tour de France! Štybar ukázal instinkt zabijáka a ovládl etapu

Le Havre

Česko má po čtrnácti letech vítěze z Tour de France, nejslavnějšího cyklistického závodu planety! Zdeněk Štybar ovládl čtvrteční šestou etapu. Jezdec stáje Etixx-Quick Step využil hromadného pádu v posledním stoupání a osm set metrů před cílem vyrazil do útoku. Získal k dobru několika desítek metrů a do cíle přijel s náskokem dvou vteřin.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Český cyklista v cíli šesté etapy Tour de France všem svým konkurentům ujle a vychutnal si životní triumf.

Článek
Fotogalerie

"Je to sen. Prostě neuvěřitelné, báječné," rozplýval se v cíli devětadvacetiletý Štybar, který startuje na Tour de France poprvé v kariéře.

Rovinatá etapa s finišem v Le Havru končila krátkým stoupáním. Na čele se tlačili tradičně sprinterské vláčky. Krátce před cílem na levé straně zavrávoral lídr průběžného pořadí a Štybarův týmový kolega Tony Martin. Bez cizího zavinění spadl a způsobil hromadný pád.

Šlo o místo, které už je v ochranné zóně, tudíž všem borcům se počítá v cíli stejný čas. Štybar tak na nic nečekal a vyrazil do útoku. Získal k dobru sto metrů, a přestože další borci stupňovali tempo, českého závodníka pyšnícího se mimo jiné třemi tituly mistra světa z cyklokrosu polapit nedokázali.

Splněný sen, fantazie

„Myslel jsem si, že čtvrteční dojezd by mohl být spíše pro mého kolegu Cavendishe, ale trošku v kopci odpadal," rekapituloval poslední desítky metrů etapy Štybar. „Na týmovém mítinku bylo řečeno, že já nebo Kwiatkowski můžeme podle vývoje situace při dojezdu útočit," vysvětloval Štybar. V cíli přijímal gratulace i od lídra a potlučeného parťáka Martina.

„Snil jsem o startu na Tour de France a přítomnost v závodě byla naplněním snu. Teď jsem si splnil další. Je to fantazie," netajil nadšení borec, který letos vyhrál klasiku Strade Bianchi.

„Chtěl jsem zkusit útok na etapové vítězství v úterý, což se ale nepodařilo. Hodně jsem si věřil," připomínal Štybar bitvu zahrnující sedm úseků na kostkách patřících do jarní klasiky Paříž-Roubaix, kde byl letos český závodník druhý.

Štybar se nominace na Tour de France dočkal na třetí pokus. V minulých dvou letech jej o místo ve vyvolené devítce připravily zdravotní problémy, respektive odlišné potřeby týmu. Letos měl nominaci přislíbenou, jenže start závodu kolidoval s porodem, u něhož nechtěl chybět. Nakonec mu manželka Ine porodila syna Lewise přesně týden před startem Tour, a tak českému cyklistovi v účasti na nejsledovanějším závodě světa nic nebránilo.

Český reprezentant se v minulosti radoval z třech etapových triumfů na Tour de France. O všechny se postaral Ján Svorada. Nejprve slavil v ročníku 1994, později o čtyři roky později a poslední výhru shrábl před čtrnácti lety v Paříži při poslední etapě závodu.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa: Abbeville - Le Havre (191,5 km):
1. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) 4:53:46
2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo)
3. Coquard (Fr./Europcar)
4. Degenkolb (Něm./Giant)
5. Van Avermaet (Belg./BMC)
6. Gallopin (Fr./Lotto)
7. Boasson Hagen (Nor./MTN)
8. Cimolai (It./Lampre)
9. Simon (Fr./Cofidis)
10. Izagirre (Šp./Movistar)
...58. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo)
62. Bárta (ČR/Bora-Argon) všichni -2
170. König (ČR/Sky) -3:28.
Průběžné pořadí:
1. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 22:13:12
2. Froome (Brit./Sky) -12
3. Van Garderen (USA/BMC) -25
4. Sagan -27
5. Gallopin -38
6. Van Avermaet -40
7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46
8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48
9. Štybar -1:06, 10. Thomas (Brit./Sky) -1:15
...
15. Kreuziger -2:03
99. Bárta -24:04
136. König 33:40

Reklama