Hlavní obsah

Při životním triumfu myslel Štybar na ženu a synka: Opustil jsem je dva dny po porodu, mají to těžké

Praha

Třikrát v životě ovládl mistrovství světa v cyklokrosu. Když bral duhový trikot šampióna z crossu v lednu 2014, už se plně věnoval silniční cyklistice. Už v druhé sezóně po přestupu se Zdeněk Štybar dočkal etapového vítězství na Vueltě. Loňskou sezónu jej ničily zdravotní potíže po těžkém pádu. Letos však září. A ve čtvrtek vše vyšperkoval triumfem v šesté etapě Tour de France, největšího závodu planety. "Je to fantastický pocit," vykládal devětadvacetiletý borec.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Obrovská radost českého cyklisty Zdeňka Štybara po triumfu v šesté etapě Tour de France.

Článek

„Vyhrát etapu na Tour de France je pro mě stejně cenné jako zisk prvního titulu mistra světa na domácí půdě v Táboře, jehož jsem si dosud považoval nejvíc," vykládal cíli v rozhovoru pro oficiální stránky závodu Štybar.

Dvakrát byl šampiónem kategorie do třiadvaceti let. V letech 2010 a 2011 ovládl i závod elity. Neměl konkurenci. I proto podepsal smlouvu se stájí Etixx-Quick Step a cyklokros už měl jen jako doplněk. „Po přestupu na silnici jsem zažíval těžké časy," ulevil si ve čtvrtek v Le Havru.

Během sezóny 2013 dojel šestý v prestižní klasice Paříž-Roubaix, ovládl etapový závod Eneco Tour a vyhrál jeden díl Vuelty. Loňský rok pak odstartoval triumfem mezi cyklokrosaři, kam si jen tak odskočil bez speciálního tréninku. Následně ovládl český šampionát silničářů, jenže slibně rozjetý ročník zastavil děsivý karambol při Eneco Tour. Štybar vletěl do bariéry, musel na operaci se zuby a s následky se potýkal dlouhé měsíce.

Víc si věřil v úterý

Vynechal mistrovství světa v cyklokrosu v Česku a chystal se na silniční sezónu. Vyhrál jarní klasiku Strade Bianche, byl druhý v jednorázovkách E3 Harelbeke a Paříž-Roubaix. I proto se na třetí pokus dočkal nominace na Tour de France. V minulých dvou letech jej o místo ve vyvolené devítce připravily zdravotní problémy, respektive odlišné potřeby týmu.

Letos start závodu kolidoval s porodem, u něhož nechtěl chybět. Nakonec mu manželka Ine porodila syna Lewise přesně týden před startem Tour. Však na nejbližší myslel i při průjezdu cílem, když políbil náramek na pravé ruce. „S ženou jsem byl po porodu jen dva dny, a pak musel pryč. Dala mi pro štěstí náramek, na němž jsou první písmenka našich křestních jmen a synka. Myslel jsem na ně, když jsem projížděl cílem. Mají to teď těžké," vysvětloval oslavu po triumfu pro Radiožurnál.

„Více jsem si věřil v úterý," připomínal Štybar etapu, která se jela po kostkách patřících do klasiky Paříž-Roubaix. „Ale nebylo to dost těžké, aby se dalo ujet. Všichni se pořád hlídali, chytal se každý nástup. Moc mě proto potěšilo, když jsem dostal od týmu zelenou, abych se pokusil vyhrát ve čtvrtek. Je to senzační, vážně senzační," rozplýval se Štybar, který je teprve druhým Čechem s dílčím triumfem z Tour de France.

Česká cyklistika se v minulosti radovala z třech etapových triumfů na Tour de France. O všechny se postaral Ján Svorada. Nejprve slavil v ročníku 1994, později o čtyři roky později a poslední výhru shrábl před čtrnácti lety v Paříži při poslední etapě závodu. „Jsem pyšný, že jsem další Čech s vítězstvím z Tour," juchal Štybar, k němuž s gratulací přispěchal i Martin. „Říkal, ať si užiju sílu okamžiku a vítězství," prozradil český borec a strachoval se o další osud parťáka, který má zlomenou klíční kost.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články