Hlavní obsah

Rasismus v pelotonu. Hirtův týmový kolega ponižoval soupeře tmavé pleti

Praha

Historicky první africký tým na Tour de France MTN-Qhubeka slaví, jeho eritrejský jezdec Daniel Teklehaimanot si ve čtvrteční šesté etapě zajistil při dlouhém úniku puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Současně ale řeší týmoví manažeři skandál s rasistickým podtextem. V souběžně konaném závodu Kolem Rakouska se měl další Eritrejec Natnael Barhaní stát terčem ponižujících nadávek.

Foto: Profimedia.cz

Eritrejský cyklista Natnael Barhaní na archivním snímku při závodu v Turecku.

Článek

Tým MTN už na středeční události v závodu Kolem Rakouska reagoval a zaslal jury závodu oficiální stížnost. Co se vlastně přihodilo? Čtvrtý muž průběžného pořadí Barhaní si po závodu posteskl, že na něj jezdec týmu CCC Sprandi Polkowice Branislav Samojlov vyštěkl „Jdi do pr.., negře", když běloruského závodníka předjížděl.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) na stížnost týmu zatím nereagovala. Stáj CCC v prohlášení uvedla, že k nepřijatelnému jednání došlo v zápalu boje. „Ve vypjaté situaci byla naším jezdcem řečena určitá slova, který byla velmi nešťastná a nepřijatelná. Závodník za to ponese důsledky. Před startem další etapy byla záležitost mezi týmy oboustranně vyjasněna, bližší informace ale sdělovat nebudeme," uvedl polský tým, jehož členem je i český závodník a lídr průběžného pořadí Kolem Rakouska Jan Hirt.

Vedení týmu chce trest

Jihoafrický tým navrhl vyloučení Samoilaua ze závodu, podle serveru Daily Mail měl ale Bělorus věnovat svůj měsíční plat na charitativní činnost stáje, která se snaží o rozvoj cyklistiky na černém kontinentu a letos byla jako první africký tým přizvána i na Starou dámu. Šéfové stáje, kteří jsou pochopitelně ve Francii, prý ale nestojí o to, aby byla záležitost zametena pod koberec.

„Den předtím řekl závodník jiného týmu Barhanímu 'Uhni z cesty, zasr... negře'. A loni při Vueltě, kdy jsme se v horách snažili dostat jednoho našeho jezdce dopředu, jsme se strany jednoho z největších světových týmů slyšeli 'Vy sem nepatříte, táhněte na konec balíku'. To je prostě šílené," líčil šéf týmu MTN Douglas Ryder.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články