Hlavní obsah

Froome navlékl žlutý trikot pro lídra Tour de France, Štybar je osmý

Fougeres
Aktualizováno

Brit Mark Cavendish vyhrál páteční sedmou etapu Tour de France vedoucí z Livarotu do Fougeres a po více než dvou letech se dočkal svého šestadvacátého etapového triumfu. Třicetiletý cyklista ve finiši porazil Němce Andrého Greipela a Slováka Petera Sagana. Žlutý dres o víkendu oblékne jiný britský závodník Chris Froome, který má náskok jedenácti sekund na Sagana. Vítěz čtvrteční šesté etapy Zdeněk Štybar drží výborné osmé místo se ztrátou 52 sekund na lídra, Roman Kreuziger je čtrnáctý s mankem 1:51.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Chris Froome z týmu Sky ve žlutém dresu pro lídra Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Po 190 kilometrech rozhodovaly až závěrečné metry. Hned v úvodu sice ujelo pět uprchlíků, ale posledních 12 kilometrů už jel peloton pohromadě. Ve spurtu bojovali o výhru Němec André Greipel se Slovákem Peterem Saganem, jenže nakonec je oba těsně předjel Cavendish.

"Jsem hrozně šťastný. Už je to docela dlouho, co jsem na Tour vyhrál etapu a už jsem byl trochu netrpělivý," řekl Cavendish, který naposledy slavil na Tour ve 13. etapě v roce 2013. Loni hned na úvod spadl a musel na operaci.

Třicetiletý Brit ztrácí už jen dvě výhry na Francouze Bernarda Hinaulta. Rekord drží s 34 vítěznými etapami Belgičan Eddy Merckx. Greipel dojel těsně druhý a Sagan třetí. Slovenský jezdec byl už počtvrté z dosavadních sedmi etap na stupních vítězů, na triumf však stále čeká.

Štybar po čtvrtečním senzačním etapovém vítězství tentokrát v závěrečném spurtu chyběl, dojel však v hlavním poli na 35. místě a uhájil osmé místo. Po čtvrtečním odstoupení Němce Tonyho Martina je tak spolu se šestým Kolumbijcem Rigobertem Uránem nejlepším jezdcem stáje Etixx-Quick-Step.

V hlavním balíku nechyběl ani Roman Kreuziger, který drží čtrnáctou příčku. Naopak Leopold König nabral další ztrátu minutu a půl a Jan Bárta 24 vteřin.

Cavendish: Vítězství je pro Martina

Po zraněném Martinovi měl žlutý trikot už v 7. etapě převzít Froome, který to však odmítl s tím, že si ho chce vyjet na trati. To se mu povedlo a udržel se v čele průběžného pořadí. Žlutý trikot oblékne v sobotu, kdy se pojede z Rennes do Mur-de-Bretagne po trase dlouhé 181,5 km.

Cavendish věnoval výhru svému zraněnému kolegovi. "Ztráta Tonyho je pro nás těžká rána, ale řekli jsme si, že dnes vyhrajeme pro něho. On je pro nás důležitá součást týmu, i když zrovna nesedí na kole. Hlavní je, že mu operace dopadla dobře. I když bych byl moc rád, kdyby tu byl a mohl s námi slavit," prohlásil.

Už na startu etapy spadl jeden z hlavních favoritů Alberto Contador, ale španělský jezdec se nezranil, vrátil se do pelotonu a udržel průběžnou sedmou příčku. "Zrovna jsme se bavili o těch pádech v předešlých dnech, když pět z nás spadlo. Nešlo se tomu vyhnout," řekl letošní vítěz Gira d'Italia, jenž usiluje o cenný double.

Cyklistický závod Tour de France - 7. etapa Livarot - Fougéres (190,5 km):
1. Cavendish (Brit./Etixx-Quick-Step) 4:27:25
2. Greipel (Něm./Lotto)
3. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo)
4. Degenkolb (Něm./Giant)
5. Kristoff (Nor./ Kaťuša)
6. Démare (Fr./FDJ)
7. Farrar (USA/Team MTN)
8. Van Rensburg (JAR/Team MTN)
9. Cimolai (It./Lampre)
10. Bennett (Ir./Bora-Argon)
35. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step)
47. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni stejný čas
111. Bárta (ČR/Bora-Argon) -24
182. König (ČR/Sky) -1:33
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 26:40:51
2. Sagan -11
3. Van Garderen (USA/BMC) -13
4. Gallopin (Fr./Lotto) -26
5. Van Avermaet (Belg./BMC) -28
6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -34
7. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -36
8. Štybar -52
9. Thomas (Brit./Sky) -1:03
10. Barguil (Fr./Giant) -1:07
14. Kreuziger -1:51
97. Bárta -24:16
140. König -35:01

Reklama

Související témata: