Hlavní obsah

Froome vletí do Pyrenejí ve žlutém. Moje pozice je fantastická, radoval se

Plumelec

Bravurně zvládl tým Sky dvě víkendové etapy Tour de France a uhájil žlutý dres lídra průběžného pořadí pro svoji jedničku Chrise Frooma. Pomocníci britského cyklisty nejprve odvedli skvělou práci při sobotní zvlněné etapě, více než solidně si počínali i při nedělní časovce, byť tým šampióna z roku 2013 skončil o vteřinu druhý.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Britský cyklista Chris Froome v nedělní časovce na Tour de France.

Článek

„První fáze Tour je pryč a jsem v lepší situaci, než jsem si dokázal představit," rozplývá se Froome. Poprvé skočil do žlutého dresu po třetí etapě, aby o něj následně přišel. Když ale kvůli zlomené klíční kosti odstoupil po šesté etapě Němec Martin, britský cyklista se znovu posunul do čela průběžného pořadí.

„Za devět etap jsem nic neztratil, dokonce mám na největší soupeře určitý čas k dobru. Moje pozice je vážně fantastická," netají nadšení Froome. Velmi dobře si přitom uvědomuje, že nyní bude on i jeho pomocníci v dresech týmu Sky čelit obrovskému tlaku. „Ponesu tu tíhu bez větších problémů, protože je na mých soupeřích, aby ukázali sílu," naznačuje Froome svoji taktiku. „Bude určitě defenzívní. Dokonce víc, než jsem plánoval," přiznává.

Když si promítne scénáře, které se mu honily hlavou před startem, a porovná je s vývojem závodu, může zůstat klidný. Z největších soků je nejblíže s odstupem třiašedesáti vteřin Španěl Contador, Kolumbijec Uran ztrácí ještě o patnáct vteřin více a jeho krajan Quintana dokonce bez sekundy dvě minuty.

Favorizoval Nibaliho

„Pokud budu zcela upřímný, považoval jsem před Tour za největšího protivníka pro první část závodu Itala Nibaliho. Myslel jsem, že před dnem volna bude mít z lídrů nejlepší čas," vykládá Froome.

V sobotu naznačil formu při závěrečném stoupání dlouhém dva kilometry s průměrným sklonem sedm procent. „Moji parťáci pro mě odvedli skvělou práci. Foukal vážně silný čelní vítr, ale kluci mě udrželi vpředu," děkoval Froome svým kolegům, mezi nimiž odváděl v nájezdu do stoupání skvělou práci český cyklista Leopold König.

Ve finiši nakonec Froome zůstal ve skupině, která dojela deset vteřin za uprchlíkem Alexisem Vuillermozem. „Opakovaně jsem zkoušel útočit. Nejprve ve strmé části, což se nepodařilo. Když jsem si odpočinul, atakoval jsem znovu. Jezdím po přechodu z horských kol na silnici teprve třetí rok a snažím se učit od zkušených kluků. V cíli jsem myslel na otce. Byl velký fanda Tour, ale před třemi lety zemřel. Byl by na mě pyšný," rozplýval se francouzský borec.

„Jel skvěle, byl velice silný," chválil soka Froome, jenž si při nedělní časovce připsal se svojí družinou druhé místo a před dnešním dnem volna, na který naváží pyrenejské etapy, mohl zůstat klidný.

„Cítím se stejně dobře jako před dvěma lety," prohlásil rodák z Nairobi v narážce na ročník Tour de France, který ovládl.

Reklama

Související témata: