Hlavní obsah

Miluje Tour, Giro i Vueltu. Nemusím uklízet a nikdy neumřu, směje se Australan z Beskyd

Plumelec/Praha

Rekord s českou stopou možná zaznamená letošní Tour de France. Australan Adam Hansen jede dvanáctou Grand Tour v řadě. Pokud ji dokončí, vyrovná rekord Španěla Bernarda Ruize z let 1954-1958. Od borce, který žije a trénuje v Beskydech, by to byl neuvěřitelný výkon v novodobých dějinách cyklistiky, kdy se každý koncentruje maximálně na dva velké závody.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Australan Adam Hansen s krajanem Rohanem Dennisem na počátku tohoto ročníku Tour de France.

Článek

Hansen od Vuelty 2011 absolvoval všechny bitvy Grand Tours. Vždy přitom Giro, Tour i Vueltu dokončil. „První rok si o mně kluci v týmu mysleli, že jsem blázen. Pak byli přesvědčeni, že mi jde o vyrovnání vlastního výkonu. Teď už to berou jako normální věc," směje se 34letý cyklista. Pokud dokončí Tour a poté se postaví na start Vuelty, v čele statistik se borec formace Lotto Soudal osamostatní.

Jeho atak rekordu měl však namále. Hned při druhé etapě Tour de France totiž 65 kilometrů před cílem spadl a vykloubil si rameno.

Do Česka ho přivedla láska

„Doktoři mi řekli, že jestli chci pokračovat, budou to tři týdny největší bolesti v mém životě. Ale já si dávám bolest k snídani," napsal na Twitteru Hansen, jehož do Česka před časem přivedla láska. „Nejsem normální Australan. Žiju v Česku, závodím za belgický tým. Neberte mé tweety seriózně," napsal v uvítací zprávě svého profilu.

Ještě než přesedlal na silnici, vyhrál dvakrát prestižní Crocodile Trophy na horském kole. Když změnil obor, stal se z lídra domestikem. Jeho maximem za minulých deset let je jedna vyhraná etapa na Giru a Vueltě.

Přednostmi australského rodáka jsou vůle, bojovnost a houževnatost, když připravuje pozici pro spurt kolegům. „Po zranění se mi ale od týmu dostalo obrovské podpory. Nikdo nic nečekal, cílem bylo přežít do volného dne. Rameno je zatejpované, já trpím, ale jedu. Vážím si prostředí, v němž jsem," prohlásil Hansen.

Pokud přečká všechny horské velikány v Pyrenejích i Alpách, bude se těšit z rekordu. A jaký je klíč k bláznivé šňůře? „Důležitá je regenerace. Pak hodně tréninku a hlava. Člověk musí být hladový po dalších závodech. A hlavně dobré presso, to je základ," připomínal Hansen oblíbený povolený doping cyklistů.

"Nejhezčí je kvůli skvělým fandům Giro"

Nynější závod je jeho devatenáctou Grand Tour v kariéře. „Giro má mnoho dlouhých kopců. Tam mám poměrně volnou ruku k vlastní realizaci. Tour je hlavně byznys. Každý se na ni zaměřuje. Mým jediným úkolem je pomáhat André Greipelovi a Jurgenu van den Broeckovi. Vuelta má prudké kopce a závodníci mají na konci sezóny nečitelnou formu. Ale nejhezčí je kvůli skvělým fandům Giro," porovnal Australan největší závody.

A s nadsázkou sobě vlastní vysvětlil, proč tři týdny trvající galeje tolik miluje. „Dost dlouhou dobu nemusím vařit, prát ani uklízet. Nikdo se mi nemůže divit, že se mi na závodech tak líbí," řekl v rozhovoru pro Guardian.

„Navíc jsem četl studii, podle které každý cyklista s jedním startem na některém ze třech největších závodů žije o pět let více než průměrný člověk. Tudíž já nikdy neumřu," smál se Hansen a doufal, že jej v kariéře ještě čeká mnoho účastí na největších závodech planety: „Chci pokračovat, jak dlouho to půjde. Miluju ten program a rozmanitost, kterou mi přináší."

Reklama

Související témata: