Hlavní obsah

Froomovi zhořklo vítězství. Stáji Sky se naboural do systému hacker a vzal citlivá data

Přední cyklistická stáj Sky má podezření na útok hackera, který se jí naboural do systému a ukradl soubory s daty a tréninkovými záznamy Chrise Froomea. Britský tým, za který jezdí od letoška i Leopold König, předpokládá, že se tak stalo v opětovné snaze uvalit na vítěze Tour de France 2013 a zároveň jednoho z hlavních favoritů letošního ročníku podezření z dopingu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Lídr týmu Sky Christopher Froome přišel o citlivé záznamy.

Článek

"Myslíme si, že se někdo naboural do našich tréninkových záznamů a získal tak Chrisova data. Proto jsme tento případ předali do rukou právníků," uvedl generální manažer týmu Dave Brailsford pro britský list The Telegraph.

"Z etického a morálního úhlu pohledu, když už chcete někoho nařknout z dopingu, sám byste neměl podvádět a krást," dodal Brailsford a zároveň tak naznačil, jaký může být nejpravděpodobnější důvod útoku hackera. Brailford však neprozradil jméno či organizaci, která by za krádeží mohla podle názoru týmu být.

"Už je to asi nějakou součástí hry, nebo ne? Pokud si povede dobře v úterní etapě a pokud se mu bude dařit i ve zbytku Tour, bude to něco ve smyslu 'jak víte, že nedopuje?'. Nic s tím ale neuděláme. Dříve mě to celkem znervózňovalo, dnes už tolik ne," podotkl Brailsford.

Froome je dosud "čistý"

Týmy u svých jezdců uchovávají celou řadu dat, jež sledují a vyhodnocují jejich výkony. Nikdo je nechce dobrovolně zveřejňovat a stejný postoj má i Sky. Ačkoliv sama očekává, že pokud Froome - průběžný lídr celkového pořadí letošní Tour - opět doveze do Paříže žlutý trikot, znovu se vyrojí otázky, zda nedopuje.

Třicetiletý Froome čelil nařčení z dopingu vícekrát, byť nebyl nikdy pozitivně testován. Podobná podezření se vyrojila zejména po jeho mimořádných výkonech před dvěma lety, kdy v 15. etapě při výstupu na horu Mont Ventoux výrazně ujel jinému vyhlášenému vrchaři Albertu Contadorovi.

A právě záznam z tohoto etapového vítězství Froomea včetně údajů například o srdeční frekvenci, tempu či rychlosti se objevil v pondělí večer na sociální síti Twitter. Později ho uživatel odstranil, odtud však pramení podezření Sky z napadení hackerem.

Reklama

Související témata: