Hlavní obsah

Nibali ani Contador nejsou na Tour hrozbou. Froome je jiná liga, tvrdí lídrův pomocník König

Pau/Cauterets

Kontrakt v elitní cyklistické formaci Sky si vybojoval český cyklista Leopold König při loňském debutu na Tour de France. Letos při ní plní roli pomocníka favorizovaného Chrise Froomea v útoku na vítězství. Jak rodák z Moravské Třebové prožíval dosavadní etapy a co čeká od následujících dnů?

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Leopold König (vpravo) s Chrisem Froomem domlouvali během nedělního leteckého přesunu taktiku, která včera zjevně fungovala.

Článek

Peloton včera po volném dni vjel do Pyrenejí. Jak jste pondělní odpočinek prožil?

Dobře jsem se vyspal, pak jsem absolvoval dvouhodinový trénink. Po obědě jsem si na hodinku zdříml, zašel k fyzioterapeutovi a následně absolvoval nějaké regenerační cvičení. V úterý jsme měli sto padesát kilometrů, abychom roztočili nohy před prvním velkým kopcem letošního ročníku.

Na Tour jste debutoval minulý rok. Lze porovnat úvodních deset dnů obou ročníků?

Letos bylo prvních pět etap strašně nervózních. Přispělo k tomu počasí a fakt, že se jelo v Nizozemsku, kde hodně foukalo. A vítr hraje velkou roli. K tomu déšť. Bylo to náročné fyzicky i mentálně. Minulý rok to v Anglii nebylo o moc snadnější, ale hlavně kvůli obrovskému množství fanoušků, kteří se v těch kvantech stávají hrozbou, neboť zužují silnici.

V nohách letos máte už italské Giro. Jak se při druhé Grand Tour sezóny cítíte?

Mnohem líp než při kterékoliv předchozí účasti, protože ať už šlo o Vueltu nebo Tour či Giro, jel jsem na vlastní výsledek a byl pod tlakem. Nyní jsem víc uvolněný.

Lídr vašeho týmu Chris Froome v úterý ukázal velkou sílu. Kdo je podle vás největším nebezpečím v boji o žlutý trikot?

Kolumbijec Quintana. Pro velké kopce bude zřejmě obrovskou hrozbou. Contadora tak nevidím. Přišel mi unavený už v etapách před volným dnem. Myslím, že ho Giro stálo hodně sil. Nevěřím ani van Garderenovi, protože Froome je jiná liga.

Zatím opravdu vypadá velmi sebevědomě a klidně. Působí tak i v týmu?

Stoprocentně. Každý sport je i záležitostí hlavy. Zvlášť cyklistika, kde je vítěz daný po devadesáti hodinách fyzického úsilí, což žádný jiný sport nepřináší a mentální síla hraje obrovskou roli. Pokud soupeři vidí, že je na tom Chris dobře a převyšuje je mentálně, zasadí jim to velkou ránu. Myslím, že Nibali ani Contador nejsou při letošní Tour psychicky tak silní. Oba jsou mentálně opotřebovaní. Froome je čerstvý.

Už před úterní etapou měl v čele náskok. Burcoval vás coby své pomocníky?

Chris není typ, který by nás obcházel a snažil se burcovat. Nemotivuje každého individuálně, ale rozdává velký klid. Byl až neuvěřitelně klidný, přenášel to i na lidi kolem v týmu. Je to lepší, než kdyby rozséval nervozitu a strach.

Žene ho i extra motivace po loňské sezóně, kdy kvůli zranění musel vzdát obhajobu vítězství na Tour?

Rozhodně! Myslím, že i ten loňský ročník ho posunul a hodně na sobě zapracoval. Klid je základ k úspěchu. Zachovat si chladnou hlavu není kolikrát snadné. Hlavně v prvním týdnu Tour. Pokud to člověk dokáže, získává výhodu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články