Hlavní obsah

Po dvou čistých ročnících se na Tour vrátila noční můra - doping. Ale proč kokain, diví se odborník

Paříž

Dopingový strašák je zpět. Po třech letech byl při Tour de France, největším cyklistickém závodě planety, pozitivně testován některý z účastníků. Ital Luca Paolini měl v úterý pozitivní test na kokain. Borec z Apeninského poloostrova vyjádřil zděšení. Francouzi, tolik pyšní na závod, zhnusení. Všichni mají v paměti černou můru roku 2012.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ital Luca Paolini je dalším dopingovým hříšníkem. Údajně užil tvrdou drogu kokain.

Článek

Tehdy byl při Staré dámě, jak je klání přezdíváno, poslední pozitivní test. Lucemburský cyklista Frank Schleck měl 17. července 2012 v krvi látku xipamide a dostal roční zákaz. Ještě mučivější vzpomínkou z téhož roku je doznání Lance Armstronga.

Američan pod tíhou důkazů prozradil, že fenomenální šňůry sedmi vítězství při Tour dosáhl za pomoci dopingových látek a krevní transfuze. „Vyhrát Tour bez dopingu bylo nemožné," uvedl Armstrong. Později bylo odhaleno, že někteří cyklisté dokonce užívali výtažky z telecí krve.

Organizátoři závodu následně obtížně získávali zpět prestiž pro spektakulární bitvy pošramocené nekontrolovatelným užíváním dopingu. Stačí velmi hrubý výčet posledních dvaceti ročníků. Bjarne Riise se jako král závodu z roku 1996 přiznal k užívání látky EPO během své životní výhry.

O dva roky později Tour pošpinil obří skandál spojený s domácím miláčkem Richardem Virenquem, respektive jeho týmem Festina. Francouzští celníci tehdy zatkli lékaře týmu Willyho Woeta za převážení růstových hormonů, testosteronu, amfetaminu a látky EPO.

Těžká rána pro Francouze i celou Tour

„Jestliže jsem dopoval, nebylo to vědomě," hájil se Virenque. Pak přišla éra Armstronga, načež šampión sezóny 2006 Floyd Landis z USA byl pozitivně testován na testosteron a vítěz z roku 2010 Alberto Contador měl pozitivní test na clenbuterol.

Prohřešek Paoliniho byl tudíž pro Francouze těžkou ranou na cestě k získání důvěry pro Starou dámu. „Jsme překvapeni, protože kokain není látkou, která zvyšuje výkon," prohlásil Philippe Maertens, mluvčí stáje Kaťuša, do jejíž formace Paolini patří.

„Omlouvám se týmu i organizátorům za problémy, které můj vzorek způsobil. Ale současně jsem zděšen. Nikdy jsem kokain neužil," prohlásil osmatřicetiletý jezdec, jenž na jaře ovládl klasiku Gent–Welvegem. „Vždy jsem věřil v kontroly a jejich důvěryhodnost. Nejsem typ, který hledá skandály. Budu spolupracovat s UCI, protože jsem se nijak neprovinil," napsal Paolini na Twitteru s tím, že se bude modlit, aby se ukázala pravda.

Pokud bude i výsledek vzorku B pozitivní, čeká Paoliniho čtyřletý zákaz činnosti. „Kašlu na kritiky. Na světě je hodně zla. Udělám všechno, aby pravda vyšla na povrch," prohlásil Paolini.

Stáj Kaťuša se do problémů s dopingovými předpisy nedostala poprvé. Dva z jezdců týmu, Christian Pfannberger a Antonio Colom, byli pozitivně testováni na EPO v roce 2009, Alexandr Kolobněv měl v krvi před čtyřmi lety hydrochlorothiazid a v sezóně 2012 Denis Galimzjanov v těle látky EPO.

Reklama