Hlavní obsah

Nejlepší z Tour opět převezmou křišťálové trofeje vyrobené v Česku

Kamenický Šenov

Do Paříže dnes z Česka zamířily křišťálové trofeje pro vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France. Čeští skláři je vyrobili popáté, firmu Lasvit z předchozích čtyř ročníků letos nahradila společnost Preciosa. Vítězové poháry osázené zirkony převezmou ve francouzském hlavním městě příští neděli.

Trofej pro Tour de FranceVideo: Sport.cz

 
Článek

Trofeje vysoké téměř 64 centimetrů a vážící 3,5 kilogramu dostane vítěz Tour, držitel zeleného dresu pro nejlepšího sprintera, puntíkovaného trikotu pro vrchaře a bílého pro jezdce do 25 let. Pohár převezme také nejbojovnější jezdec a vítězný tým.

Vedle šesti originálů vznikly dva prototypy trofeje. Jeden bude umístěn do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a druhý do mladoboleslavského muzea automobilky Škoda Auto, která patří ke sponzorům Tour a organizátorům každoročně poskytuje stovky aut. Čtyřicítka sklářů na pohárech pracovala stovky hodin, mimo jiné jejich okraje ručně posázeli broušenými zirkony.

"S ohledem na potřebu zachovat neměnný design trofeje se tvůrci soustředili na způsob řemeslného zpracování skla," uvedla Preciosa ve zprávě pro ČTK. Povrch poháru proto firma pokryla tisíci broušených křišťálových kamínků různých tvarů a velikostí s efektem Star. "Jedná se o optický jev ve tvaru osmicípé hvězdy, který se objeví uvnitř kamene jako důsledek absolutně přesného výbrusu. Spatřit jej lze pouze pomocí speciálního zařízení," popsal spolutvůrce technologie Daniel Čížek.

Preciosa v minulosti vytvořila například trofeje pro Miss Universe nebo pro vítěze dostihové Velké pardubické. Pracovala také na medailích pro mistrovství světa v klasickém lyžování nebo pro letošní světový šampionát v ledním hokeji.

Reklama

Související témata: