Hlavní obsah

Je Froomova síla čistá? Do debaty se zapojil i zavržený král Tour Armstrong

Praha

A je to tu zase. Stejně jako před dvěma lety po neskutečném výkonu na Mont Ventoux, i úterní sólovýšlap Chrise Frooma v úvodní pyrenejské etapě Tour de France vzbudil pochybnosti, zda má nadpozemská síla britského cyklisty sportovní základ. „Už mě to nerozčiluje. Něco jiného by bylo, kdybych měl co skrývat. Já jsem ale čistý jezdec," reagoval majitel žlutého trikotu po dojezdu do La Pierre-Saint-Martin.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Britský cyklista Christopher Froome slaví vítězství v 10. etapě Tour de France.

Článek

Stejně jako zmiňovaný let na Mont Ventoux, i včerejší Froomovo představení v závěrečném 15kilometrovém stoupání bralo dech. Lídr slavného závodu se 6,4 km před cílem utrhl od posledního velkého vyzývatele, Kolumbijce Quintany a zamířil zběsilým tempem vstříc cílové pásce, kterou proťal s minutovým náskokem.

Bylo nad slunce jasné, že grilování ze strany veřejnosti na sebe nenechá dlouho čekat. Froome ale, stejně jako kdykoliv předtím, jakékoliv spojení s dopingem odmítl. „Co bych měl ještě udělat? Dělám v první linii všechno pro to, aby byla cyklistika čistá. Navrhoval jsem odpovědným orgánům, aby zavedli noční antidopingové kontroly. Upozorňoval jsem na to, že v některých střediscích, třeba na Tenerife, by se měli komisaři vyskytovat častěji," vykládal 30letý rodák z keňského Nairobi.

Před dvěma lety zmínky o dopingu rozpálily Frooma doběla. Letos už bral zpochybňování čistoty své přípravy s nadhledem. „Připravoval jsem se extrémně tvrdě, abych byl v pozici, v jaké jsem. A jsem na to opravdu hrdý. A stejně tak rozumím, odkud takové otázky pramení, jak souvisejí s historií celé Tour a lidmi, kteří ji vyhráli," poznamenal v narážce na divokou minulost Staré dámy v čele s králem nejrozsáhlejší dopingové aféry Lancem Armstrongem, jemuž bylo odebráno všech rekordních sedm titulů.

„Rozumím tomu. Na druhou stranu by zde měla být určitá úroveň respektu. Dřel jsem jako zvíře, abych byl tam, kde jsem. A nenechám si to od nikoho vzít," dodal Froome.

Armstrong vzbudil vášně

Ve výkřicích na sociálních sítích v souvislosti s Froomem nemohla zapadnout právě zmínka Lanceho Armstronga. Bývalý hrdina Staré dámy v úterý souhrnně reagoval na Twitteru na množství dotazů od svých fanoušků a mimo jiné napsal: „Jednoznačně jsou Froome/Porte/Sky velmi silní. Tak silní, aby byli čistí? Neptejte se, nemám tušení."

A tato poznámka pochopitelně vzbudila vlnu vášně, kterou musel Armstrong krotit. „Ty, který jsi zničil reputaci tohoto skvělého závodu, budeš dál škodit a obviňovat jiné? Nech toho," napsal bývalému americkému cyklistovi jeden z jeho „sleďů".

„Nikoho neobviňuji. Vlastně právě naopak. Nemám zájem, ani nejsem povolaný k tomu, abych se k tomu vyjadřoval," reagoval Armstrong.

Na jedné věci se ale kupodivu Froome i Armstrong shodují. Totiž že současný náskok lídra týmu Sky (nejbližší pronásledovatel Van Garderen ze stáje BMC ztrácel po 10. etapě tři minuty) neznamená konec Tour. „Mašina týmu Sky roztočí celé soukolí a máme před sebou ještě tunu závodění," věří Armstrong. „Že je po úterku konec Tour? Vyjeli jsme teprve první kopec. Máme před sebou ještě dlouhou cestu," poznamenal Froome.

Věříte verzi Chrise Frooma, že jeho dominance na Tour je výhradně výsledkem abnormálně tvrdého tréninku?
Ano
43,5 %
Ne
56,5 %
Celkem hlasovalo 9292 čtenářů.

Reklama

Související témata: