Hlavní obsah

Armstrong znovu na trase Tour, jede pro charitu. Peloton se bouří

Praha

Ošemetná situace. Kdysi oslavovaný král Tour de France, dnes peklem vláčený dopingový hříšník Lance Armstrong se vrací na trať Staré dámy. Sedminásobný vítěz slavného podniku, který o všechny tituly přišel za účast v rozsáhlé dopingové aféře, přislíbil účast na charitativní cyklojízdě na podporu výzkumu léčby leukémie, jejíž účastníci okusí vybrané části Tour den před pelotonem. A účastníkům závodu se těsná přítomnost krále dopingu pranic nelíbí.

Foto: Sport.cz

Lance Armstrong (stojící v bílé přilbě) ve skupině cyklistů, s nimiž jede na trati Tour de France pro charitativní projekt Geoffa Thomase.

Článek

Charitativní jízdu s názvem Le Tour - One Day Ahead (Tour - jeden den napřed) zorganizoval bývalý anglický fotbalista Geoff Thomas, který před dvanácti lety svedl s leukémií úspěšný boj. Padesátiletý internacionál má v plánu projet před pelotonem celou trasu letošní Staré dámy v délce 3360 km, stejně jako v roce 2005.

Thomas neskrývá, že Armstrongův boj se zákeřnou nemocí byl jeho obrovskou inspirací, když sám pohlédl rakovině do očí. Americkému cyklistovi lékaři v roce 1996 diagnostikovali rakovinu varlat v pokročilém stádiu s metastázemi do mozku, plic a dalších orgánů a dávali mu tehdy jen malou šanci na přežití. Armstrong se ale osudu dokázal vzepřít a vrátil se na sportovní výsluní. Jeho pověst po sedmileté nadvládě na Tour ale utrpěla - stejně jako celý svět cyklistiky - obrovskou ránu, když vyšlo najevo, že vavříny byly součástí nejpropracovanější dopingové mašinérie v historii.

Nelze se proto divit, že přizvání Armstronga k účasti na čtvrteční a páteční etapě charitativní jízdy, vzbudilo pořádnou bouři nevole u samotných cyklistů na Tour. Zvlášť poté, co lídr závodu Chris Froome musel po dominantním výkonu v úterní horské etapě opět čelit narážkám na čistotu svého výkonu. A k tomu vyšlo najevo, že týmu Sky byla odcizena citlivá data, která údajně dokazují ve Froomově výkonnosti zvláštnosti.

„Pořád platíme za to, co Lance způsobil. Proto mi nemůže být jedno, co dělá. Ať si dělá, co chce. Ale Tour už uškodil dost," čertil se Froomův týmový kolega Geraint Thomas. „Určitě to není šťastné, že se přibližuje k Tour. Nebude s námi na startu, dělá to pro dobrou věc. Já sám Geoffovu aktivitu podporuji. Ale Lance není na naší lodi," doplnil Froome.

Dlužno dodat, že Armstrong sám si dobře uvědomuje, že renomé Tour díky němu trpí. „Vím, jak Chrisovi musí být, když čelí všem těm otázkám. A upřímně řečeno, z velké části je to má vina," uvedl 43letý rodák z Texasu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články