Hlavní obsah

Heras měl při triumfu na Vueltě pozitivní dopingový test

Čtyřnásobný vítěz cyklistické Vuelty Roberto Heras měl při svém letošním triumfu na španělském etapovém závodě pozitivní dopingový test na zakázanou látku erythropoietin (EPO). Potvrdili to zástupci jeho stáje Liberty Seguros s tím, že nyní čekají na výsledek analýzy vzorku B. Pokud se pozitivní výsledek potvrdí, hrozí španělskému cyklistovi až dvouletý trest.

Článek

Z oficiálního prohlášení týmu Liberty Seguros vyplývá, že jednatřicetiletý Heras neprošel dopingovou kontrolou po 20. etapě, kterou byla časovka jednotlivců. V ní Španěl obsadil druhé místo a upevnil si tak těsně před koncem vedení v závodě.

Stáj o výsledku testu informovala Mezinárodní cyklistická unie UCI už 27. října, zástupci týmu však chtěli se zveřejněním počkat až do analýzy kontrolního vzorku. "Respektujeme presumpci neviny, a proto chtěli jsme počkat na potvrzení výsledků vzorku B, než vše oznámíme," uvedli zástupci týmu. V pondělí však informace o Herasově dopingovém prohřešku prosákly do španělských médií a vedení týmu se proto rozhodlo k případu vyjádřit.

Uvidí se do konce listopadu

Výsledky kontrolní analýzy budou známy do konce listopadu. Pokud se přítomnost hormonu EPO potvrdí, rozváže Liberty Seguros s Herasem okamžitě smlouvu. Zatím ale tým věří, že "Heras bude schopen prokázat svou nevinu".

Heras, bývalý týmový kolega Lance Armstronga v týmu US Postal, je jedním z nejlepších vrchařů ve světovém pelotonu. Na Vueltě zvítězil poprvé v roce 2000, od roku 2003 pak získal tři triumfy za sebou a na svém kontě tak má rekordní čtyři výhry.

Reklama