Hlavní obsah

Vítěz Tour bere dvanáct miliónů. Nenechá si většinou nic

Radek MalinaSport.czPrávo

V přepočtu padesát pět miliónů korun si rozdělí cyklisté na odměnách během Tour de France. Na vítěze čeká bonus přesahující dvanáct miliónů, nicméně podle nepsaných cyklistických pravidel si nenechá ani korunu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Mark Cavendish ze stáje Etixx Quick Step byl štědrým lídrem.

Článek

„Odměny, které tým vybojuje během závodu, se dávají na společný balík. Ať jde o peníze za rychlostní prémii, nebo bonus za celkové vítězství. Následně se rozdělí na deset dílů: devět patří závodníkům, desátý podpůrnému týmu tvořenému mechaniky a maséry," vysvětluje zaběhnutá pravidla František Raboň.

Jednatřicetiletý rodák z Prahy letos ukončil kariéru, během níž prošel týmy T-Mobile, Columbia, HTC či Omega Pharma Quick-Step. „Někdo je na peníze víc, jiný míň. Ale nikdy jsem nezažil, a ani od dalších kluků neslyšel, že by se dané pravidlo nectilo. Navíc se většinou lídr zřekne svého podílu ještě ve prospěch podpůrného týmu. Mají totiž v kontraktech velké bonusy za prvenství v Grand Tour," vykládá Raboň.

Největší bonusy na Tour de France jsou pochopitelně za konečné umístění. Vítěz bere 450 tisíc eur, desátý v pořadí inkasuje 3800 eur, devatenáctý tisíc a jako poslední je honorovaný cyklista na sto šedesáté pozici, který si přilepší o 400 eur.

Štědří Cavendish a Greipel

Za každý den ve žlutém trikotu inkasuje cyklista 350 eur. Za etapu v zeleném dresu (nejlepší spurter) je 300 eur, stejně jako za každý den v puntíkatém dresu lídra soutěže vrchařů či sněhově bílém dresu pro nejlepšího cyklistu pelotonu do pětadvaceti let. Pro vítěze bodovací soutěže pak 25 tisíc eur stejně jako pro nejlepšího vrchaře při dekorování šampiónů v Paříži. Nejlepší jezdec do pětadvaceti let inkasuje o pět tisíc eur méně.

„Je třeba si uvědomit, že odměny jsou třeba ve srovnání s tenisem zanedbatelné. Každý má svoji smlouvu. S prémiemi ze závodů nelze předem kalkulovat. Na druhou stranu bývá tradicí, že lídři své domestiky ještě odmění mimořádným dárkem," přibližuje zákulisí Raboň.

„Třeba Mark Cavendish nebo André Greipel byli k nám domestikům hodně štědří, protože měli bonusy za každé etapové vítězství od týmu. A třeba Mark koupil klukům po vítězství v bodovací soutěži na Tour de France hodinky od Rolexu," vypravuje.

Slušné odměny jsou i za dílčí úspěchy. Druhý v etapě inkasuje čtyři tisíce eur, tedy polovinu co vítěz. Ještě dvacátý z každého dne bere 200 eur. Nejrychlejší borec na vrchařské prémii mimořádné kategorie inkasuje 800 eur, druhý v pořadí 450, třetí 300. Při horské prémii třetí či čtvrté kategorie čeká odměna jen na vítěze ve výši 300, respektive 200 eur.

Prémie i za vrcholy

Nejlepší tým každé etapy si polepší o 2800 eur, nejlepší tým absolutního pořadí čeká 50 000 eur. Pro nejlepšího bojovníka, jímž byl ve 3. etapě vyhlášen český závodník týmu Bora-Argon 18 Jan Bárta, je nachystáno 2000 eur. Na tzv. Superbojovníka pak v Paříži čeká 20 000 eur.

Zvláštní prémie pět tisíc eur je nachystána pro nejrychlejšího muže na hoře Tourmalet a stejnou odměnu si odnese nejrychlejší muž na Col du Galibier ve dvacáté etapě. Celkem částka vyměřená na odměny činí 2 030 150 eur.

Prémie na Tour
1. místo450 000 eur
2. místo200 000 eur
3. místo100 000 eur
Vítěz etapy8000 eur
Sprinterská prémie1500 eur
Nejlepší tým etapy2800 eur
Vítěz týmové časovky10 000 eur

Reklama

Související témata: