Hlavní obsah

Sagan se vyzbrojil na supersprint a naštval Coquarda. Vyvedl mě z rytmu!

Zase byl hodně vidět! Vyhrál jednu vrchařskou prémii, v poklidu udržel zelený dres pro lídra bodovací soutěže, dokonce byl v neděli vyhlášen nejbojovnějším jezdcem. Premiérového etapového vítězství se ale v letošním 102. ročníku Tour de France slovenský cyklista Peter Sagan znovu nedočkal.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Slovák Peter Sagan v zeleném trikotu po 15. etapě Tour de France.

Článek

Když byl rodák ze Žiliny necelých 40 kilometrů před cílem 15. etapy do Valence spolu s dalšími jezdci dostižen pelotonem, okamžitě zareagoval a nechal si vyměnit kolo. „Na závěr etapy jsem si chtěl vzít své sprinterské kolo, které je rychlejší, aerodynamičtější a na rovinaté dojezdy moje oblíbené," vysvětloval Sagan své rozhodnutí pro oficiální stránky Tour.

Jenže zastávka se neobešla bez problému. Sagan se dostal do menšího konfliktu s fotografem závodu. Mechanik týmu Tinkoff-Saxo pak dokonce vzteky mrštil po zástupci médií flaškou. „Motocykl s kamerou překážel mému doprovodnému vozidlu. Trochu nás to naštvalo, stál jsem uprostřed cesty a nevěděl, co mám dělat," přiznával týmový parťák Romana Kreuzigera.

Coquard: Sagan se dotkl mého lokte

Časovou ztrátu ale za pomoci kolegů ze stáje smazal, do pelotonu se vrátil a v posledních kilometrech byl ve vedoucím balíku ve hře o prvenství. A právě v posledních metrech Sagan svým počínám naštval Francouze Bryana Coquarda z Europcaru.

„Tlačil jsem se dopředu a ty obrázky jste viděli... Snažil jsem se držet v závěsu za Kristoffem. Do cíle zbývalo 250 metrů, jel jsem v plné rychlosti, když se Sagan dotknul mého lokte. Sice jsem nespadl, ale vyvedl mě z rytmu. To je celé," čertil se třiadvacetiletý rodák ze Saint-Nazaire.

„Ve sprintech jsou takovéto situace normální, ale jsem naštvaný a zklamaný. Odvedli jsme dost práce a nakonec nemáme ani místo v elitní desítce etapy," poukázal Coquard na své patnácté místo v nedělní etapě.

Sagan: Nemám slov pro to, co se stalo

Ovšem i Sagana hned vzápětí postihla drobnější kolize s Johnem Degenkolbem, po níž se nechal zavřít v poslední zatáčce před cílem a nakonec musel vzít zavděk až čtvrtým místem za vítězným Němcem Greipelem, jeho krajanem Degenkolbem a Norem Kristoffem.

„Nemám slov pro to, co se dneska stalo. Cítil jsem se dobře, byl jsem připravený na supersprint. Neříkám, že jsem se netlačil, ale v poslední zatáčce mě stlačili a všichni se přese mě přehnali. Pak jsem se ještě snažil ztrátu dojet, jenže už to nešlo. Sprint je vždycky loterie a Greipel byl opět silnější než já," posteskl si Sagan, který právě před Greipelem drží 44bodový náskok na čele bodovací soutěže.

Reklama

Související témata: